Strona 15 z 17

Re: Pizza

PostNapisane: 3 mar 2015, o 13:30
przez xlukaszox

Re: Pizza

PostNapisane: 3 mar 2015, o 13:37
przez wlodizw
Tabletki na głupotę lukasza sobie lepiej kup.
Włoch by Cie wyśmiał za podanie mu czegoś takiego i nazywanie tego pizzą. Ogarnij się.
Zrób enchiladas z placków ziemniaczanych czy bigos ze świeżej kapusty pekińskiej.
Zrozum mały móżczku, że po to ktoś coś zrobił tak a nie inaczej i tak to nazwał, że tak ma być. Ja nie bronię Ci wpiedralać ciasta z warzywami zapieczonego pod kołderką serową ale nie nazywaj tego pizzą.

Dziękuję skończyłem tę głupią kłótnię z typem co nic nie rozumie i sądzi, że błyszczy.

Re: Pizza

PostNapisane: 3 mar 2015, o 13:47
przez xlukaszox
wlodizw napisał(a):Tabletki na głupotę lukasza sobie lepiej kup.
Włoch by Cie wyśmiał za podanie mu czegoś takiego i nazywanie tego pizzą. Ogarnij się.
Zrób enchiladas z placków ziemniaczanych czy bigos ze świeżej kapusty pekińskiej.
Zrozum mały móżczku, że po to ktoś coś zrobił tak a nie inaczej i tak to nazwał, że tak ma być. Ja nie bronię Ci wpiedralać ciasta z warzywami zapieczonego pod kołderką serową ale nie nazywaj tego pizzą.

Dziękuję skończyłem tę głupią kłótnię z typem co nic nie rozumie i sądzi, że błyszczy.


To polecenie maści to dla ciebie właśnie wlodi, żeby się już skończył ten twój wieczny ból tyłka o wszystko do wszystkim na tym forum. Jeżeli ci coś nie pasuje to nie musisz się udzielać w ten sposób i to tylko o tobie świadczy jaki jesteś ;]

Re: Pizza

PostNapisane: 3 mar 2015, o 20:00
przez Psyhe
Powiem tak ! wyebałem się w ten temat żeby sprawdzić jak będziecie się miotać z powodu bólu dupy :lol:

Aczkolwiek dodam jeszcze swoje trzy grosze

wolek68 napisał(a):Składniki na pizza powinny się zapiec,natomiast pod serem są ugotowane-uduszone,.Puszczają wode i są ciapowate.Że ma ciasto okrągłe pod spodem to niby pizza?Sposób przygotowania jaki jest robiony ma z tego nazwe.Więc warzywa i wędlina pod serem to Zapiekanka!


wolek Jak zrobisz pizze tak jak ty piszesz, ser na spód reszta na górę i zapiekasz jak normalna pizze po czym wyjmujesz pruszysz to z góry serem i dajesz do piekarnika by sie roztopił !
I co ? Jakie ty masz prawo nazywać to już zapiekanką ? Dlaczego ja nie mam prawa nazwać tego pizza ?

Z mojej strony KONIEC tematu ;)

Re: Pizza

PostNapisane: 3 mar 2015, o 20:29
przez Mr. Ed
To i ja dorzucę kilka centów.

Zgodnie z wymogami Associazione Vera Pizza Napoletana, pizza neapolitańska może być robiona z mąki o grubości 0 lub 00, naturalnych drożdży neapolitańskich lub piekarniczych, soli i wody. Należy użyć mąki o wysokiej zawartości białka (do pieczenia chleba a nie cukierniczej). Ciasto należy ugniatać ręcznie lub w mikserze wolnoobrotowym, a po wyrośnięciu uformować ręcznie bez użycia dodatkowych narzędzi, pilnując, aby nie przekraczało 3 mm grubości. Pizzę należy piec w piecu opalanym drewnem dębowym przez 30-60 sekund w temperaturze 485 stopni Celsjusza. Jako dodatków należy użyć rosnących na równinach wulkanicznych na południe od Wezuwiusza pomidorów odmiany San Marzano, oraz sera mozzarella di bufala Campana z mleka bawolego od krów żyjących na moczarach Campania i Lazio.

Z drugiej strony, ostatnio w Wiedniu spotkałem mrożoną potrawę o nazwie "Pizza-Burger". Duża buła przekrojona na pół, przełożona serem, keczupem, oregano i salami i zamrożona.

Pizza powstała jako szybkie w przygotowaniu danie dla biedoty, robione z tego co się miało pod ręką. Fakt, kilka razy w życiu miałem przyjemność jeść pizzę w malutkich knajpkach we Włoszech, z dala od szlaków turystycznych, gdzie przesiadywali sami tambylcy - i było to nieomal mistyczne przeżycie kulinarne. Gdybym poprosił o keczup do stołu, to kucharz by się obraził i odmówił obsłużenia :)

Ale jak bardzo wyrafinowana i/lub purytańska będzie nasza wersja to już całkowicie zależy od nas.

Re: Pizza

PostNapisane: 17 kwi 2015, o 10:51
przez suchy666
To i ja się pochwalę swoim plackiem :) Pizza czy zapiekanka oceńcie sami :mrgreen:

Obrazek

Re: Pizza

PostNapisane: 17 kwi 2015, o 13:07
przez LaTeX
To ewidentnie jest francuski placek fromage tartin de quadrat.

Tapatalk - wybaczcie bledy.

Re: Pizza

PostNapisane: 28 kwi 2015, o 14:23
przez wlodizw
Pizza na kolację. Mozzarella, polędwica, pieczarki, jalapeno, oliwki, bell i szczypiorek po piecu.
Na semolinie pieczone.

przed pieczeniem.jpg

po upieczeniu.jpg

ciasto cieniutkie a nie opada.jpg

Re: Pizza

PostNapisane: 28 kwi 2015, o 14:30
przez Psyhe
:shock:
Wlodi widze że już do perfekcji pizze opanowałeś <thumright>

Re: Pizza

PostNapisane: 28 kwi 2015, o 15:33
przez Fartuch
Wygląda na prawdę świetnie ! A Jalapki własne czy kupne ?