Strona 1 z 17

Pizza

PostNapisane: 28 maja 2011, o 16:47
przez Polishteam
Nie było jeszcze u nas przepisu na tą znaną potrawę ;) , dlatego postanowiłem wrzucić mój przepis na ciasto:
Przepis na jedną blachę:
600g mąki (ja używam szymanowskiej)
40g drożdży
szklanka wody
4 łyżki oliwy z oliwek
oregano 1 płaska łyżka
bazylia 1 płaska łyżka
pieprz 1 łyżeczka
sól ociupinkę

Ja wszystkie składniki wyrabiam razem w maszynce do chleba. Następnie ciasto na blachę, smaruję sosem pomidorowym, ser dodatki, druga warstwa sera i do rozgrzanego piekarnika 250C na jakieś 12 minut.

Dzisiaj użyłem: Ser, szynka, salami, papryka bell, marynowane Jalapeno, grzyby prawdziwki.

PRZED:

Obrazek

PO:

Obrazek

Re: Pizza

PostNapisane: 28 maja 2011, o 18:06
przez Psyhe
Zaśliniłem się , tak się składa że jutro robię pizzę ,obadam to ciasto <thumright>

Re: Pizza

PostNapisane: 29 maja 2011, o 10:45
przez wolek68
A tu moja pizza z tuńczykiem,mazzarelą,pieczarkami,jalapeno,dutch chili i oliwki którą robiłem w dniu końca Świata ;-)

Re: Pizza

PostNapisane: 29 maja 2011, o 18:30
przez Psyhe
Tak się składa że też mam maszynę do robienia chleba zrobiłem ciasto według przepisu i spoko
Tylko mąkę miałem inną a reszta banał :D
Obrazek

Re: Pizza

PostNapisane: 30 maja 2011, o 14:52
przez turok
najlepsza mąka do ciasta na pizze to typ 550 lub mieszanka 2/3 500 i 1/3 650 - setki sprawdzone i testowane osobiscie:)

a zamiast zółtego sera polecam mozarelle (ta w zalewie), pokroic na plasterki i rozłożyć na sos pomidorowy i się rozpłynie na cała pizzę, ktora bedzie bardzo smaczna i lżejsza niż z zółtym serem

Re: Pizza

PostNapisane: 30 maja 2011, o 16:25
przez wolek68
No raczej do pizzy się daje mozarelle ale nie tą z zalewy serwatkowej tylko twardą!No i oczywiście ser na spód a nie na wierz bo wtedy wychodzi z tego zapiekanka.

Re: Pizza

PostNapisane: 30 maja 2011, o 18:18
przez dami
właśnie z tego co wiem to prawdziwa pizza to najpierw sos pózniej ser składniki , ewentualnie trochę sera na górę , w takiej pizzy ser fajnie sie rozciaga a np szyka czy salami jest fajnie podpieczona

Re: Pizza

PostNapisane: 30 maja 2011, o 18:39
przez Syndi
Narobiliście mi smaka <aaargh> , więc też zrobiłem dziś pizzę. Pierwszy raz wrzuciłem ser na spód + trochę na wierzch (wcześniej dawałem tylko na wierzch). I muszę się z Wami zgodzić, że ser trzeba dawać na spód. salami, oliwki i jalapeno fajnie się podpiekło od góry, a ser zmieszał się na dnie z sosem i się ciąąąąąągnął :D
<smierc>

Re: Pizza

PostNapisane: 31 maja 2011, o 14:32
przez turok
wolek68 napisał(a):No raczej do pizzy się daje mozarelle ale nie tą z zalewy serwatkowej tylko twardą!No i oczywiście ser na spód a nie na wierz bo wtedy wychodzi z tego zapiekanka.


sprobuj z ta z zalewym naprawde wychodzi bardzo dobra!

Re: Pizza

PostNapisane: 31 maja 2011, o 20:07
przez wolek68
Dla mnie ulubiona to pizza 4 sery:

Na ciasto:

3 szklanki mąki
1 szklanki wody
2 łyżki oliwy z oliwek (opcjonalnie oleju)
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
30g drożdzy
Opcjonalnie po łyżeczce tymianku i bazylii

Na wierzch:

6-8 łyżek ziołowego sosu pomidorowego
20 dag sera z niebieską plesnia (np. lazur,rokpol)
1 okrągły ser camembert
20 dag ementalera (lub goudy)
30 dag mozarelli w bloku
250g pomidorków koktajlowych
8 plastrów szynki szwarcwaldzkiej (lub innej długo dojrzewającej)
oliwki(jak juz nie zjadłem wczesniej ;-) )

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki na ciasto wymieszać i zagnieść miękkie, nieklejące się ciasto. Ciasto powinno przestać się kleić do rąk po około 3-4 minutach wyrabiania. Jeśli to nie nastąpi należy dodać odrobinę mąki. Wyrobione ciasto włożyć do naoliwionej miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok. 40-60minut, czasem dłużej).

Po tym czasie blachę do piekarnika natłuścić olejem. Wyrośnięte ciasto rozpłaszczyć na blaszce. Delikatnie rozciągać dłońmi, na powierzchni całej blachy, aż ciasto będzie bardzo cieniutkie, zostawiając nieco wyższy brzeg. Potem smarujemy sosem pomidorowym. Dokładnie rozprowadzić pożądaną ilość sosu na całym spodzie pizzy. Na to położyć pokrojony w plasterki camembert, pokruszony w palcach lazur, i starte na grubych oczkach ementaler i mozarellę. Na sery nałożyć pokrojoną w drobniejsze części szynkę i przekrojone na połówki pomidorki (skórką do góry). Pizzę wstawić do piekarnika nagrzanego na 250st. I piec ok. 15 do 20 minut. Nie profanować ketchupem ;)
Czasami też robie że dziele pizze na 4 części i na każdej daje inny ser.