Dla mnie ulubiona to pizza 4 sery:
Na ciasto:
3 szklanki mąki
1 szklanki wody
2 łyżki oliwy z oliwek (opcjonalnie oleju)
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
30g drożdzy
Opcjonalnie po łyżeczce tymianku i bazylii
Na wierzch:
6-8 łyżek ziołowego sosu pomidorowego
20 dag sera z niebieską plesnia (np. lazur,rokpol)
1 okrągły ser camembert
20 dag ementalera (lub goudy)
30 dag mozarelli w bloku
250g pomidorków koktajlowych
8 plastrów szynki szwarcwaldzkiej (lub innej długo dojrzewającej)
oliwki(jak juz nie zjadłem wczesniej ;-) )
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki na ciasto wymieszać i zagnieść miękkie, nieklejące się ciasto. Ciasto powinno przestać się kleić do rąk po około 3-4 minutach wyrabiania. Jeśli to nie nastąpi należy dodać odrobinę mąki. Wyrobione ciasto włożyć do naoliwionej miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok. 40-60minut, czasem dłużej).
Po tym czasie blachę do piekarnika natłuścić olejem. Wyrośnięte ciasto rozpłaszczyć na blaszce. Delikatnie rozciągać dłońmi, na powierzchni całej blachy, aż ciasto będzie bardzo cieniutkie, zostawiając nieco wyższy brzeg. Potem smarujemy sosem pomidorowym. Dokładnie rozprowadzić pożądaną ilość sosu na całym spodzie pizzy. Na to położyć pokrojony w plasterki camembert, pokruszony w palcach lazur, i starte na grubych oczkach ementaler i mozarellę. Na sery nałożyć pokrojoną w drobniejsze części szynkę i przekrojone na połówki pomidorki (skórką do góry). Pizzę wstawić do piekarnika nagrzanego na 250st. I piec ok. 15 do 20 minut. Nie profanować ketchupem
Czasami też robie że dziele pizze na 4 części i na każdej daje inny ser.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.