Kolej na mnie. Przepis wołkowy:
viewtopic.php?f=6&t=231#p27043 szklanki mąki
1 szklanka letniej wody, w której rozpuszczamy 30 g drożdży
2 łyżki oliwy z oliwek
1,5 łyżeczki soli
po łyżeczce tymianku i bazylii
ciasto wyrobione przy znacznym udziale pomagiera Kasztelana
ciasto wyrośnięte + lista składników a min salami pepperoni oraz chorizzo i sos do pizzy
sos:
Składniki
ilość sztuk: 1 duża pizza
175 g koncentratu pomidorowego
350 ml (1 i 1/2 szklanki) wody
80 ml (1/3 szklanki) oliwy z oliwek extra virgin
2 ząbki czosnku, zgniecione
sól do smaku
pieprz do smaku
1/2 łyżki suszonego oregano
1/2 łyżki suszonej bazylii
1/2 łyżki suszonego rozmarynu, rozdrobnionego
ciasto na blasze na papierze do pieczenia
sosik + serki mozzarella i gouda
gotowa do wypieku, połowa dla dzieci i połowa na wypasie dla mnie bo żona w robocie
Pizzę wstawić do piekarnika nagrzanego na 250 stopni i piec ok. 15 do 20 minut.
efekt końcowy: OMFG kozak. NIE PROFANOWAĆ KETCHUPEM