Strona 1 z 1

Papryczki Kandyzowane

PostNapisane: 8 wrz 2012, o 08:52
przez Polishteam
Ostanio na innym forum pojawił się ten przepis więc postanowiłem go przetestować. oryginał pochodził z : kuchnia nie boli.

Składniki zmniejszyłem z uwagi na mniejszą ilość papryk i nie zrobiłem z Jalapeno tylko z czereśniowych (takie miałem)
650 g papryk
1 szklanka octu spirytusowego ( w przepisie winny)
3 szklanki cukru
0,5 łyżeczki kurkumy
0,5 łyżeczki kminu (tylko to miałam)
1,5 łyżeczki czosnku granulowanego
1 łyżeczka pieprzu Cayenne

Papryczki w plasterki, składniki doprowadzamy do wrzenia i dorzucamy paprykę.

1805

Gotujemy około 5 minut, następnie wyjmujemy paprykę i do słoików

1806

Samą zalewę gotujemy 6 minut

1807

Zalewamy i pasteryzujemy.

1808

Powinno być dobre za około 2 tygodnie zobaczymy.

Re: Papryczki Kandyzowane

PostNapisane: 8 wrz 2012, o 09:07
przez Psyhe
Czy to oby na pewno jest "kandyzowanie" ?

Re: Papryczki Kandyzowane

PostNapisane: 8 wrz 2012, o 09:10
przez Polishteam
Psyhe napisał(a):Czy to oby na pewno jest "kandyzowanie" ?


Raczej nie, ale do końca nie jestem przekonany, ale tak nazwali to nie będę zmieniał :lol:

Re: Papryczki Kandyzowane

PostNapisane: 8 wrz 2012, o 09:12
przez V3rtyX
to sie po murzynskiemu nazywa "cowboy candy" czyli kowbojski cukierek :D

Re: Papryczki Kandyzowane

PostNapisane: 8 wrz 2012, o 09:12
przez wolek68
Kandyzacja to całkiem co innego,musi być w chu... słodkie,raczej nie dla mnie.

Re: Papryczki Kandyzowane

PostNapisane: 28 paź 2012, o 21:43
przez Polishteam
Testa przeszło znakomicie. zaje... są te papryczki, faktycznie bardzo słodkie, ale jak użyjemy z kawałkiem bagietki posmarowanej serkiem mascarpone i nawierzch te papryki to REWELA !!!!!

W tym tygodniu robię kolejną partię.

Re: Papryczki Kandyzowane

PostNapisane: 5 lis 2012, o 14:31
przez Psyhe
No to zachęcony opinią też spróbowałem swoich i powiem że dobre :) nawet więcej niż dobre słodkość jest jeszcze na optymalnym poziomie
Przynajmniej tak mi wyszło ,ale mam jedno zastrzeżenie bo w przepisie nie ma wody no to zrobiłem jak pisze i odrobinę za kwaskowate
Pasowałoby by teraz dodać winny jak w oryginale

Re: Papryczki Kandyzowane

PostNapisane: 7 lut 2017, o 21:04
przez solymr
We wrześniu zrobiłem kandyzowane jalapeno z blogowego przepisu, wyszły 3 słoiki.

Dziś pierwszy słoik, po 5 miesiącach, został napoczęty. Kanapka z serem wiedeńskim i 10 plasterków jalapeno. Palce lizać, w ustach niebo. Coś czuję, ze dość szybko się skończą. W tym roku słoików będzie więcej!

Spoiler:

Re: Papryczki Kandyzowane

PostNapisane: 7 lut 2017, o 22:09
przez Turtle
syropik idealny do drinków :)