Kapuśniak "zmodyfikowany"

Przepisy na potrawy nie tylko ostre

Kapuśniak "zmodyfikowany"

Postprzez sic » 1 wrz 2012, o 14:44

Składniki:

300g kiszonej kapusty
100-120g soji
4 ziemniaki
1 marchewka
pół cukini
4 cyklony
nieduży pęczek natki pietruszki
4 liście laurowe
5-6szt ziela angielskiego
łyżka oregano
2 łyżki oliwy z oliwek
łyżeczka imbiru, curry, słodkiej papryki
sól, pieprz

Przygotowanie:
Soje moczymy 12h, czyli całą noc, potem zlewamy wodę i gotujemy w świeżej około półtorej godziny ( aż będzie miękka )
Kroimy ziemniaki w kostke i wrzucamy do osobnego gara, po ~15 minutach dorzucamy posiekaną kapuste kiszoną, wszystkie zioła i gotujemy aż kapucha będzie miękka ( 20-40min - w zależności od gustu ). Marchewkę i cukinię trzemy na "dużych oczkach", cyklony kroimy w drobną kostkę i dorzucamy te składniki tak 10-15min przed końcem gotowania żeby zmiękły ale sie nie rozgotowały. Na koniec dodajemy ugotowaną soje, posiekaną natke pietruszki i oliwe z oliwek. Włala!

Uwagi:
- chili to musi być cyklon! ( o niego teraz nie trudno na targach ) bo jest słodki i fajnie się komponuje z kwaśną kapustą.
-uprzedzając komentarze zamiast soji można sobie wrzucić jakiegoś trupa, ale polecam spróbować właśnie w tej wersji choćby z ciekawości

Wygląda tak:
kapusniak.jpg
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Avatar użytkownika
sic

CHILIHEAD TEAM
CHILIHEAD
 
Posty: 714
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 17:32
Lokalizacja: Silesia
Pochwały: 2
Papryki:

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Re: Kapuśniak "zmodyfikowany"

Postprzez Syndi » 27 sty 2013, o 17:18

Podam też swój sposób na "wegetariański kapuśniak:
(proporcji nie podaję - każdy wg uznania)
1. gotujemy sobie wywar warzywny, u mnie składa się on z: ziemniaków, marchewki, pora, selera i pietruszki w proporcjach jak kto lubi.
2. przyprawiamy ten wywar, w mnie: lubczyk, majeranek, 2 liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego, mielony kminek, mieszanka - czubryca zielona, sól lub vegeta albo jakiś kucharek.
3. jak warzywa w wywarze będą miękkie to odlewamy szklankę wywaru a do gara dodajemy pokrojoną kiszona kapustę.
4. na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę i smażymy na niej cebulkę pokrojoną w kostkę (nie-wegetarianie mogą podsmażyć na wędzonym boczku albo dobrej kiełbasie), a jak cebulka zacznie brązowieć dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego i dalej smażymy jeszcze ok 2 min. po czym dodajemy czubatą łyżkę mąki i mocno mieszamy. (FOTO) Mąka wchłonie oliwę i zacznie się lekko przypalać.
K1.JPG

5. wtedy na patelnię dolewamy tę odlaną wcześniej szklankę wywaru i robimy taki sosik (FOTO), który w całości wlewamy do zupki.
K2.JPG

6. Zagotowujemy i podajemy z mielonymi chinensami (FOTO).
K3.JPG
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Obrazek Obrazek
Avatar użytkownika
Syndi

CHILIHEADMOD
SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1304
Images: 52
Dołączył(a): 16 maja 2011, o 16:13
Lokalizacja: wieś niedaleko od Stolicy
Pochwały: 20
Highscores: 1
Papryki: ...są dla mnie najważniejszą przyprawą

Re: Kapuśniak "zmodyfikowany"

Postprzez wlodizw » 27 sty 2013, o 19:39

bez trupa to chu... nie zupa :D
trans-8-metylo-N-wanilino-6-nonenamid rządzi


Obrazek
Avatar użytkownika
wlodizw

VIP
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 2311
Images: 114
Dołączył(a): 19 kwi 2011, o 10:10
Lokalizacja: Łódź
Pochwały: 7
Papryki: lubię jeść i lubię jak mnie po nich piecze tu i tam...

Re: Kapuśniak "zmodyfikowany"

Postprzez Syndi » 27 sty 2013, o 22:42

wlodizw napisał(a):bez trupa to chu... nie zupa :D

...odkrywcze :|
cały pic polega na tym, jak nie zrobić właśnie tego chu..., tylko zupę. A może najpierw wypróbujesz?
Obrazek Obrazek
Avatar użytkownika
Syndi

CHILIHEADMOD
SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1304
Images: 52
Dołączył(a): 16 maja 2011, o 16:13
Lokalizacja: wieś niedaleko od Stolicy
Pochwały: 20
Highscores: 1
Papryki: ...są dla mnie najważniejszą przyprawą

Re: Kapuśniak "zmodyfikowany"

Postprzez sic » 27 sty 2013, o 23:00

chylę czoła....

spróbuję po twojemu jeszcze w tym tygodniu. Mąka to zwykła pszenna?
Avatar użytkownika
sic

CHILIHEAD TEAM
CHILIHEAD
 
Posty: 714
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 17:32
Lokalizacja: Silesia
Pochwały: 2
Papryki:

Re: Kapuśniak "zmodyfikowany"

Postprzez Syndi » 28 sty 2013, o 18:59

Tak, zwykła mąka pszenna. Ponadto w podobny sposób można "zagęszczać" inne zupy wegetariańskie. Spróbuj np. zrobić tak ogórkową, tylko do cebulki zamiast koncentratu pomidorowego wrzuć odciśnięte i pokrojone w kostkę kiszone ogórki do "zblanszowania" i na koniec też mąką itd...
Obrazek Obrazek
Avatar użytkownika
Syndi

CHILIHEADMOD
SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1304
Images: 52
Dołączył(a): 16 maja 2011, o 16:13
Lokalizacja: wieś niedaleko od Stolicy
Pochwały: 20
Highscores: 1
Papryki: ...są dla mnie najważniejszą przyprawą

Re: Kapuśniak "zmodyfikowany"

Postprzez sic » 28 sty 2013, o 22:24

DSC_0277.JPG

zrobiłem... cały gar, omniomniom! dobre! bardzo :) troche inaczej bo zamiast koncentratu to przecier i nie odlewałem wywaru tylko przecierem zalałem zasmażkę na patelni.
<thumright> musze przyznać że kapuśniak po syndijsku jest całkiem całkiem

( foto z gara iiii telefonem )
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Avatar użytkownika
sic

CHILIHEAD TEAM
CHILIHEAD
 
Posty: 714
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 17:32
Lokalizacja: Silesia
Pochwały: 2
Papryki:


Powrót do Nasze przepisy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 20 gości