Fasolka po "gulaszowemu"

Przepisy na potrawy nie tylko ostre

Fasolka po "gulaszowemu"

Postprzez sic » 3 cze 2012, o 18:47

Skład:
~100g fasoli białej ( małej )
~100g fasoli czarnej
~100g fasoli czerwonej
500g przecieru pomidorowego ( mozna w kartoniku w lidlu kupic, nie mylic z koncentratem ;) )
2 szt. dużej cebuli
6-8 ząbków czosnku
4-5 szt. Cayenow ( czerwone, zielone jak kto woli )
Świerza bazylia - duuużżżo!
łyżka mąki kukurydzianej
mała łyżeczka octu winnego, sosu sojowego, oliwy z oliwek
ser żółty do posypania ( jaki kto lubi )

przyprawy:
-łyżka oregano
-mała łyżka cząbru
-mała łyżka cury
-~15 birdseyow
-sól, pieprz, cukru odrobina

Przygotowanie:
Fasolkę białą, czerwoną, czarną moczymy przynajmniej 5-8h ( można kupić gotową mieszankę tych fasolek na stoiskach w marketach z produktami BIO ). Potem gotujemy aż zmięknie 30-40min minimum, ale to tez zależy od tego ile ją moczyliśmy wcześniej

Przecier pomidorowy przyprawiamy ziółkami, solą, pieprzem, jakimś suszem ( u mnie birdseye ), dodajemy świerzej bazylii oraz oliwy z oliwek i podgotowujemy żeby się wszystko "wypociło". Następnie na patelni przysmażamy cebulę z posiekanym czosnkiem i cayenami ( albo innymi swierzymi paprykami ). Jak zmięknie fasolka to wszystko łączymy razem i zagęszczamy mąką kukurydziana, dodajemy lyżeczkę octu winnego i sosu sojowego, dusimy chwilkę i WŁALA!

Na koniec można posypać serem żółtym ( przed podaniem )

STRASZNIE SYCĄCE DANIE!!! aleeee naprawde smaczne! ( taki wege gulasz z tego wychodzi )

tak mniej więcej wygląda:
fas.JPG
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Avatar użytkownika
sic

CHILIHEAD TEAM
CHILIHEAD
 
Posty: 714
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 17:32
Lokalizacja: Silesia
Pochwały: 2
Papryki:

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Re: Fasolka po "gulaszowemu"

Postprzez T-800 » 10 cze 2012, o 16:50

zaje... to wygląda , uwielbiam fasolkę , już mi zrobiłeś wielkiego smaka na to danie.
<thumright> :D
KTO W MŁODOŚCI GŁUPIM NIE BYŁ , TEN NA STAROŚĆ NIE ZMĄDRZEJE
Avatar użytkownika
T-800

UŻYTKOWNIK
 
Posty: 151
Images: 3
Dołączył(a): 7 lut 2012, o 16:22
Lokalizacja: Łódź
Papryki:

Re: Fasolka po "gulaszowemu"

Postprzez Syndi » 15 cze 2012, o 17:26

Bardzo fajny przepisik. Właśnie wcinam :D
U mnie była mała modyfikacja:
- biała fasolka to jaś (nie miałem drobnej);
- łyżeczka pasty curry zamiast curry w proszku;
- zamiast mąki kukurydzianej zblendowałem trochę fasoli na "gładko";
- z braku świeżych papryk użyłem własnego pudru (z chinensami) + chipotle adobo, więc ocet sobie już darowałem.
reszta bez zmian.
Uwagi:
- lepiej zrobić z fasolą biała + czarna (bez czerwonej) - sądzę że będzie jeszcze smaczniejsze;
- fasolę moczyć dobę i gotować ok. 2 godz! 40 min to za krótko;
- z sosem chipotle adobo (użyłem Clemente Jacques) jest pyszne.

PS.
sic dawaj więcej smacznych wegetariańskich przepisów <thumright>
Obrazek Obrazek
Avatar użytkownika
Syndi

CHILIHEADMOD
SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1304
Images: 52
Dołączył(a): 16 maja 2011, o 16:13
Lokalizacja: wieś niedaleko od Stolicy
Pochwały: 20
Highscores: 1
Papryki: ...są dla mnie najważniejszą przyprawą

Re: Fasolka po "gulaszowemu"

Postprzez sic » 16 maja 2013, o 17:34

Zrobiłem dzisiaj to z lekką modyfikacją
- fasola tylko biała i czarna w stosunku 3x1 ( tak jak sugerował Syndi )
- zbledowany jaś ( karłowaty ) do zagęszczenia ( Syndi )
- zamiast curry: kumin i kolendra ( 2x1 ) + lyzka lubczyku + ćwierć łyżeczki imbiru w proszku
- dodałem do tego posiekana drobno papryke czerwona i zieloną, 3-4 ogórki kiszone, pęczek zielonej cebulki
- reszta bez zmian

i tak naprawdę wyszło z tego zupełnie inne danie ale smaczne, chyba nawet lepsze niż pierwowzór


Co do gotowania, tooooo sie nie zgodzę, po godzinie gotowania, moczony 12h jaś karłowaty zaczyna się rozpadać! więc max godzinę gotować, chyba że się niema karłowatego tylko ten duży.
Avatar użytkownika
sic

CHILIHEAD TEAM
CHILIHEAD
 
Posty: 714
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 17:32
Lokalizacja: Silesia
Pochwały: 2
Papryki:


Powrót do Nasze przepisy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 18 gości