Leczo jest tradycyjnym węgierskim daniem, znanym równie dobrze, co gulasz. Nie jest dokładnie ustalona data, kiedy zostało stworzone, jednak zdążyło wrosnąć również w polską tradycję kulinarną.
Podobnie jak gulasz, leczo można robić na kilka sposobów. Poniżej znajdziecie jedną z możliwości.
Ostatnio robione leczo
Wyszło dość hardcorowe, z racji dodania yellow habanero, chociaż mi bardzo smakowało. Niestety moi dwaj kumple, którzy mnie tego wieczoru odwiedzili, nie byli zbyt zachwyceni i musieli ostro przepijać A że wychodzę z założenia, że jeśli piecze, trzeba więcej ostrego, dałem im moją pieprzówkę (chili i pieprz macerowane pół roku w spirytusie, na koniec rozwodnione miodem , od której robili się jeszcze bardziej czerwoni hehe. Leczo jest wręcz genialnie prostym przepisem
Składniki
2 średnie cebule
2 łyżki oleju
2 zielone papryki
2 czerwone papryki
4 pomidory świeże, lub
1 puszka pomidorów krojonych
4 frankfurterki
1 łyżeczka kminku
sól
pieprz
Przepis:
Cebulę posiekać w cienkie pióra, paprykę w dużą kostkę, lub paski. Zeszklić cebulę na mocno rozgrzanej patelni, po czym dodać paprykę i smażyć, aż zmięknie (około 3-5 minut).
Dodać pomidory (jeśli są świeże, należy je sparzyć, obrać ze skóry oraz pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w drobną kostkę).
Całość doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień i gotować 10 minut, pod przykryciem.
Kiełbasę gotować około 5 minut w osobnym garnku, po czym dodać do warzyw razem z kminkiem, solą oraz pieprzem. Znowu doprowadzić do wrzenia i gotować około 10 min, aż składniki dobrze się połączą.
Opcjonalnie można dodać również ostrej papryki, chili, lub zwykłą paprykę zamienić np. na habanero. Potrawa nabierze wtedy ostrości.
przepis z: http://zasmakujswiata.pl/recipe/leczo/