Strona 1 z 1

Moruga Yellow Trinidad Scorpion

PostNapisane: 17 lut 2012, o 10:57
przez Syndi
TS Morouga Yellow.png

Nazwa: Moruga (rzadziej Morouga) Yellow Trinidad Scorpion
Gatunek: c. chinense
Skala ostrości 1-10: 10+ (do 1 mln SHU)
Kraj pochodzenia: Trynidad
Wielkość owoców: dł. 3-5 cm, śr. 2-3 cm
Kolorystyka: strąki zielone do żółtych
Wysokość krzaka: 80 cm
Średni cykl wzrostu: 120 dni
Informacje:
- w porównaniu do szczepu Red, odmiana ta jest trochę mniej ostra i posiada także owocowy, ale bardziej cytrusowy smak;
- uważa się, że Moruga to odmiana uzyskana ze skrzyżowania Red Savina Habanero z Trinidad Scorpion;
- bardziej pomarszczona powierzchnia występuje przy uprawie tej papryki w tropikalnych warunkach.

Re: Morouga Yellow Trinidad Scorpion

PostNapisane: 5 lis 2015, o 00:25
przez Dziunia87
Jaka jest w smaku? Dużo "bejcy"? Jaki ma zapach?
Nadaje się do spożycia na surowo czy lepiej dodawać do sosów czy też po prostu suszyć?

Re: Morouga Yellow Trinidad Scorpion

PostNapisane: 5 lis 2015, o 00:29
przez CATALAYA
Cześć, TS Morouga Yellow nie ma takiej bejcy jak Habanero, smakuje jak typowy chińczyk. Mi osobiście bardzo smakuje i zazwyczaj opitalam 2 - 3 do kolacji :D

Re: Morouga Yellow Trinidad Scorpion

PostNapisane: 5 lis 2015, o 08:56
przez Dziunia87
2-3 do kolacji, serio?! Jesteś Hardcorem :)

Re: Morouga Yellow Trinidad Scorpion

PostNapisane: 5 lis 2015, o 12:04
przez CATALAYA
Hardcorem? :D Raczej nie, te papryki po prostu nie są aż tak bardzo pikantne, są duuużo słabsze niż np. Bhut Jolokia.

Re: Morouga Yellow Trinidad Scorpion

PostNapisane: 5 lis 2015, o 15:08
przez mm77
Nie zgodziłbym się z tym stwierdzeniem według mnie mocniejsze niż bhut ale może zależy od nasion miejsca itp ;)