Nazwa: Habanero
Gatunek: Capsicum Chinense
Skala ostrości 1-10: od 8 do 10+
Kraj pochodzenia: Wyspy Karaibskie i Jukatan
Wielkość owoców: Długość do 5 cm, szerokość ok.2-3 cm
Kolorystyka: Od zielonego do białego, żółtego, pomarańczowego, czerwonego, purpurowego, musztardowego...
Wysokość krzaka: do 120 cm
Informacje: Habanero (Bonney pepper, Congo pepper) – król pośród chili. Nazwa “habanero” oznacza “z Havany”. Jej rodzimą ziemią jest półwysep Jukatan i Wyspy Karaibskie. Jest to jedna z najostrzejszych odmian chili, jednak pomimo nadzwyczaj ostrego pieczenia, pozostawia uczucie odświeżenia i posmak tropikalnych owoców. Pradawne powiedzenie głosi, iż papryka ta mieni się wszystkimi kolorami piekła i tylko szatan oraz Meksykanie mogą ją jeść w całości. Papryka Habanero w skali ostrości Scoville zajmuje jedno z najwyższych miejsc ze średnią punktów 285.000, a jej specjalnie wyhodowana pododmiana - Red Savina Habanero, uzyskała w tej skali 577.000 punktów.
Ma kształt spłaszczonego dzwonka i przypomina małą dynię. .
W kuchni pokrojona używana do sals, zup, gulaszy i sałatek. Szczególnie nadaje się do marynat, wszelkich dań kuchni karaibskiej i meksykańskiej, barbecue i steków. Najbardziej zatwardziałym kulinarnym smakoszom polecany jest sos zrobiony z papryki habanero oraz ziaren świeżego pieprzu. Nawet dla największych miłośników oceanicznej kuchni będzie to niezapomniane przeżycie. Chilli Habanero wchodzi w skład najostrzejszych sosów i dodatków, zmielona dodawana jest do przyprawy chilli. Wyprodukowano także specjalną odmianę sosu Tabasco - "Tabasco Brand Habanero Pepper Sauce". Jest to absolutnie niezbędna pozycja w kuchni gastronomicznych ryzykantów. Receptura podobna do sosów Jamajskich, w skład której wchodzą mango, papaja, banany oraz imbir, sprawia iż w pierwszej chwili kusi owocowym smakiem i aromatem, aby za chwile rozpalić w nas wulkaniczny ogień.