Strona 1 z 1

Chilaca & Pasilla Bajio

PostNapisane: 18 paź 2011, o 20:09
przez Syndi
Obrazek
Nazwa: Chilaca (Pasilla, czyt. "Pasija")
Gatunek: c. annuum
Skala ostrości 1-10: 1-4 (1tys. - 2,5tys)
Kraj pochodzenia: Meksyk, nowsze szczepy: USA
Wielkość owoców: dł. ok. 15-20 cm, śr. 2-4 cm, pomarszczone w pionie;
Kolorystyka: ciemnozielona do czarnozielonej i ciemnobrązowej
Wysokość krzaka: 60 - 90 cm
Średni cykl wzrostu: ok. 85 dni
Informacje:
- najczęściej stosowana suszona - wtedy właśnie nazywana jest jako "Pasilla" lub "Chile Negro", i ma smak aromatycznych przypraw: niektórzy piszą, że "jagód-rodzynek-kakao", ale to lekka przesada;
- mimo wszystko świeże papryki także są nazywane "Chile Negro", "Pasilla Bajio" - przede wszystkim dla odmian, które mają czarnozielony kolor niedojrzałych owoców (w takiej postaci się je najczęściej zbiera), dlatego nie jest błędem takie nazywanie tych odmian;
- czasami mylona jest z Poblano;
- strąki są też z reguły bardziej poskręcane niż te ładne co pozowały do zdjęcia;
- z doświadczeń naszych chiliheadów wynika, że jest dość trudna do uprawy w naszym klimacie, ze względu na atrakcyjność dla wszelkiego rodzaju robactwa;
- oprócz suszenia, zielone papryki znakomicie nadają się do smażenia, najlepiej lekko podsmażyć na oliwie, a potem przykryć przykrywką i poddusić na patelni, na małym ogniu (właśnie próbowałem tak ;) ).
- coraz częściej uprawianą odmianą Pasilla Bajio jest szczep Holy Moly, łatwiejszy w uprawie i wydający większe plony.
Zastosowanie w kuchni:
SUSZENIE - Tak!
MARYNOWANIE - spoko
SOSY/SALSY - Raczej nie
NA SUROWO - Bardzo smaczna
SMAŻENIE/GRILL - Tak!
DO DAŃ GOTOWANYCH - Tak
Chilaca.png


Pasilla.png


EDIT:
od pewnego czasu jest to moja ulubiona odmiana - świetna z grilla oraz smażona na patelni (robimy tak: odcinamy ogonek, przekrawany na pół (w poprzek) i smażymy z dwóch stron aż skórka się podwinie, następnie przykrywany przykrywką na 10 min, żeby się lekko poddusiła - wrażenia smakowe niezapomniane - jak pierwszy uśmiech dziecka

Re: Chilaca & Pasilla

PostNapisane: 23 paź 2011, o 21:22
przez burn_dat <jolokia>
Kraj pochodzenia: Meksyk
ostrość (wg tomatogrowers.com, gardener.wikia.com, angelfire.com, mrchilli.com): 1-2/250 SHU

Re: Chilaca & Pasilla

PostNapisane: 23 paź 2011, o 21:33
przez Syndi
???
aaa.PNG

po wpisaniu w google: chilaca scoville
aaaa.PNG

Re: Chilaca & Pasilla

PostNapisane: 23 paź 2011, o 22:11
przez burn_dat <jolokia>
nie zauważyłem tego błędu, bo na dole jest OK
Obrazek
a w środku tabeli występują tajemnicza PASILLAi najwyżej Pasilla de Oaxaca
w/g http://www.chileplants.com wszystkie papryki z 'rodziny' PASILLA są na jednym poziomie ostrości

"Chilaca" wpisana w sklepach z nasionami:
There is no product that matches the search criteria.
...
Sorry we could not find a match for your search.
Please try again.

Re: Chilaca & Pasilla

PostNapisane: 23 paź 2011, o 22:39
przez karlos
Jadłem Pasilla Bajio i muszę przyznać że ostrość ma na poziomie Jalapeno!
Fajna papryka :)

Re: Chilaca & Pasilla

PostNapisane: 23 paź 2011, o 22:42
przez burn_dat <jolokia>

Re: Chilaca & Pasilla

PostNapisane: 23 paź 2011, o 22:52
przez karlos
Na przykład jalapeno chichimeca hybrid :) chodź papryka papryce nie równa... i każdy zbiór/egzemplarz może być inny.

Re: Chilaca & Pasilla Bajio

PostNapisane: 1 sie 2017, o 21:43
przez Demo89
a tak z innej beczki... bo dopiero zaczynam przygodę z nimi...
już mam owoce po około 20cm... (same krzaczki też urosły mi do prawie 150cm)... ale nie wiem kiedy je zrywać... :/ jakieś podpowiedzi?? chciałbym zebrać ich jak najwięcej... :) niech się nie marnuje co dobre (wg zapewnień na forum) :) czy może po dojrzeniu same odpadają? nie chcę żeby mi na krzaku zgniły :/

Re: Chilaca & Pasilla Bajio

PostNapisane: 1 sie 2017, o 22:51
przez mih000
Jak się zrobi ciemnozielone to zrywaj

Re: Chilaca & Pasilla Bajio

PostNapisane: 14 cze 2018, o 18:58
przez Kubeq
Panowie i Panie, jako że mam tą odmianę pierwszy raz to chciałem się skonsultować z Wami w sprawie dojrzałości tejże odmiany.
Poniżej wrzucę dwie fotki jedna zielona(tej jestem pewien że jeszcze ne dojrzała) i drugą wg mnie dojrzałą.
Proszę bardziej doświadczonych o potwierdzenie czy już mogę zrywać, czy jeszcze dać im trochę czasu ?