Poblano & Ancho Mulato

Odmiany należące do Capsicum annuum

Poblano & Ancho Mulato

Postprzez Syndi » 5 paź 2011, o 19:18

Obrazek
Nazwa: Poblano
Gatunek: c. annuum
Skala ostrości 1-10: 2 (1tys - 2tys SHU)
Kraj pochodzenia: Meksyk (Puebla)
Wielkość owoców: dł. ok. 15 cm, śr. 6-7 cm
Kolorystyka: niedojrzałe - ciemno purpurowo zielone, dojrzałe - ciemno czerwone - do brązowego i prawie czarnego
Wysokość krzaka: 60 cm

Informacje:
• jedna z najpopularniejszych papryk uprawianych w Meksyku,
• jest papryką która lubi duże nasłonecznianie, a jej okres wegetacyjny to aż 200 dni (chociaż niektóre źródła podają że mniej),
suszone POBLANO noszą nazwę; ANCHO (suszone są czerwone papryki) lub MULATO (suszone są czarno-brązowe papryki), zmielone są bardzo popularną przyprawą w kuchni meksykańskiej,
• papryka ma smak słodkawy;
• ze względu na "woskową" skórkę - usuwa się ją przed spożyciem, ale nie jest ona jakoś specjalnie twarda i nie przeszkadza w konsumpcji,
• ostra bliżej ogonka, przy końcówce prawie w ogóle nieostra,
• z Poblano robi się meksykańską potrawę narodową: chiles en nogada - i podaje w dniu niepodległości
Poblano_EC.png

Mulato_EC.png
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Obrazek Obrazek
Avatar użytkownika
Syndi

CHILIHEADMOD
SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1304
Images: 52
Dołączył(a): 16 maja 2011, o 16:13
Lokalizacja: wieś niedaleko od Stolicy
Pochwały: 20
Highscores: 1
Papryki: ...są dla mnie najważniejszą przyprawą

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Re: Poblano

Postprzez V3rtyX » 5 paź 2011, o 20:02

Jedna z moich ulubionych odmian :) Naprawde smakuja jak mix lukrecji, tytoniu i wisni.
'Królestwo Boże jest w was i wokół was... nie w pałacu z drewna i kamienia. Królestwo Boże jest w was i wokół was... nie w budynkach z drewna i z kamienia. Rozłup kawałek drewna, a będę tam
Ktokolwiek odkryje znaczenie tych prawd nie zazna śmierci.
Avatar użytkownika
V3rtyX

SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1302
Images: 79
Dołączył(a): 24 maja 2011, o 12:56
Papryki:

Re: Poblano +Ancho & Mulato

Postprzez Syndi » 6 paź 2011, o 20:20

ancho.png

? to jak to w końcu jest? ja źle napisałem, czy chłopaki "przemasowali"?
<smierc>
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Obrazek Obrazek
Avatar użytkownika
Syndi

CHILIHEADMOD
SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1304
Images: 52
Dołączył(a): 16 maja 2011, o 16:13
Lokalizacja: wieś niedaleko od Stolicy
Pochwały: 20
Highscores: 1
Papryki: ...są dla mnie najważniejszą przyprawą

Re: Poblano +Ancho & Mulato

Postprzez V3rtyX » 6 paź 2011, o 20:23

dobrze napisales
'Królestwo Boże jest w was i wokół was... nie w pałacu z drewna i kamienia. Królestwo Boże jest w was i wokół was... nie w budynkach z drewna i z kamienia. Rozłup kawałek drewna, a będę tam
Ktokolwiek odkryje znaczenie tych prawd nie zazna śmierci.
Avatar użytkownika
V3rtyX

SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1302
Images: 79
Dołączył(a): 24 maja 2011, o 12:56
Papryki:

Re: Poblano & Ancho Mulato

Postprzez xlukaszox » 13 sie 2013, o 13:53

Dobre są zielone ? bo nie wiem czy zrywać czy czekać do wybarwienia.
Avatar użytkownika
xlukaszox

SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1217
Images: 280
Dołączył(a): 19 cze 2011, o 16:01
Lokalizacja: Ziemia Lubelska
Pochwały: 12
Papryki: http://www.hot-chili.com

Re: Poblano & Ancho Mulato

Postprzez Syndi » 20 sie 2013, o 19:29

xlukaszox napisał(a):Dobre są zielone ? bo nie wiem czy zrywać czy czekać do wybarwienia.

Sprawdź i nam napisz ;)
Obrazek Obrazek
Avatar użytkownika
Syndi

CHILIHEADMOD
SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1304
Images: 52
Dołączył(a): 16 maja 2011, o 16:13
Lokalizacja: wieś niedaleko od Stolicy
Pochwały: 20
Highscores: 1
Papryki: ...są dla mnie najważniejszą przyprawą

Re: Poblano & Ancho Mulato

Postprzez sylcia » 22 sie 2013, o 15:44

Zielone są średnie w smaku, ostre prawie wcale, smakują po prostu jak niedojrzała/zielona zwykła papryka z lekką goryczą. Czekam na kolor żeby zobaczyć czy faktycznie mają te 'nuty' opisane na początku wątku ;)
Avatar użytkownika
sylcia

MAŁOMÓWNY
 
Posty: 80
Images: 5
Dołączył(a): 19 mar 2013, o 10:11
Papryki: Habanero White, Habanero Red, Thai Chili, Cuban Black, Aji Lemon, E.Ember

Re: Poblano & Ancho Mulato

Postprzez Syndi » 4 paź 2013, o 22:09

Żeby wyjaśnić zarówno sprawę Ancho i Poblano oraz Chilaca i Pasilla... tudzież innych odmian papryk, które inaczej nazywają się się świeżo zerwane, a inaczej suszone, bądź w inny sposób przerobione, napiszę bardzo krótkie wyjaśnienie:
W hiszpańskim jest tak z tymi paprykami jak u nas z drzewem i z drewnem. Podobnie jest z rybami: ryba-pez, ryby-peces, ryba przygotowana do jedzenia - pescado.
I teraz! TADAM: Hiszpan ci zacznie opowiadać jakie to ma "pescados" w akwarium... i to tyle w tym temacie. Nie ma co roztrząsać, w ich języku tak jest, że niektóre słowa przechodzą do określenia podobnych rzeczy - częściej używanych. Niewykluczone, ze niedługo zobaczymy odmianę Jalapeno, która się będzie nazywała Chipotle...
Obrazek Obrazek
Avatar użytkownika
Syndi

CHILIHEADMOD
SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1304
Images: 52
Dołączył(a): 16 maja 2011, o 16:13
Lokalizacja: wieś niedaleko od Stolicy
Pochwały: 20
Highscores: 1
Papryki: ...są dla mnie najważniejszą przyprawą

Re: Poblano & Ancho Mulato

Postprzez termic88 » 4 paź 2013, o 23:37

Mam taką papryczkę jak na pierwszym zdjęciu. Z zielonej zrobiła się czerwona, jest słodko-pikantna, choć dla was to pewnie tylko nutka jakiejś dalekiej ostrości :) Czyli nazwę "mulato" mogę dać w nawiasie, bo narazie dopiero zaczyna się suszyć ;)) Faktycznie długo rosła, późno zaczeła owocować, chociaż rosła w tunelu ;) Więc owoce musiałam urwać zielone :mrgreen: Chociaż nasiona otrzymałam jako "Poblano Mulato Iselno" czy to jest inna papryka, czy poprostu rozbudowana jej nazwa? Większość informacji się zgadza :)
Avatar użytkownika
termic88

NOWY
 
Posty: 15
Images: 77
Dołączył(a): 11 wrz 2013, o 18:30
Papryki: Ostre dla koloru, słodkie dla smaku.

Re: Poblano & Ancho Mulato

Postprzez Syndi » 5 paź 2013, o 07:58

nazwa jest ok. Poblano - odmiana, Mulato - kolor
Obrazek Obrazek
Avatar użytkownika
Syndi

CHILIHEADMOD
SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1304
Images: 52
Dołączył(a): 16 maja 2011, o 16:13
Lokalizacja: wieś niedaleko od Stolicy
Pochwały: 20
Highscores: 1
Papryki: ...są dla mnie najważniejszą przyprawą

Następna strona

Powrót do Capsicum annuum

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości