Nazwa: Serrano
Gatunek: c. annuum
Skala ostrości 1-10: 6 (10tys. - 25tys. SHU)
Kraj pochodzenia: Meksyk (puebla, Hildago)
Wielkość owoców: dł. 4-6 cm, śr. 1-2 cm
Kolorystyka: zielony - do pomarańczowego, czerownego, purpurowego, brązowego lub żółtego
Wysokość krzaka: 60 - 120 cm (starsze rośliny w naturze - nawet do 5m)
Informacje:- "Serranias"oznacza "Pogórze",
- po jalapeno jest to jedna z najczęściej używanych papryk w Meksyku,
- jest mniejsza ale za to ok. 5 x mocniejszy od jalapeno,
Zastosowanie w kuchni:SUSZENIE - Tak
MARYNOWANIE - Tak!
SOSY/SALSY - Tak
NA SUROWO - Tak
SMAŻENIE/GRILL - Raczej nie
DO DAŃ GOTOWANYCH - Tak
Serrano_EC.png
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.