Jalapeño & Chipotle
Napisane: 25 wrz 2011, o 19:36
Nazwa: Jalapeño (inne nazwy: Acorchado, Bola, Candelaria, Gorda, Jarocho, Morita, Cuaresmeños, Huachinangos i Chiles Gordos)
Gatunek: c. annuum
Skala ostrości 1-10: do 4 (w zależności od odmiany od 1 tys. do 8 tys. SHU)
Kraj pochodzenia: Meksyk (nazwa papryki pochodzi od miasta Xalapa - stan Veracruz)
Wielkość owoców: dł. 5-9 cm, śr. 2,5-3,5 cm
Kolorystyka: w większości szczepów od zielonej do czerwonej - a jest jeszcze oczywiście odmiana "purple" oraz Jaloro, która przechodzi przez fazę żółtą.
Wysokość krzaka: 90 - 120 cm
Informacje:
- jedno z najważniejszych warzyw kuchni meksykańskiej,
- wędzone Jalapeño to Chipotle - które jest trochę ostrzejsze niż świeże papryki,
- ze względu na walory kulinarne, bardziej ceni się jeszcze zieloną paprykę, więc czerwone odmiany obrywa się wcześniej,
- dostępna w Polsce w Aszą i Makro - w tackach 125g, często też jest składnikiem mix-ów.
- bardzo popularna jest marynowana Jalapeno (pokrojona w plastry, czyli "nachos"). Używana często w pizzerniach jako dodatek.
Zastosowanie w kuchni:
SUSZENIE - Surowa się nie nadaje, ale po uwędzeniu - mamy smaczne Chipotle
MARYNOWANIE - Jak najbardziej!
SOSY/SALSY - Tak
NA SUROWO - Tak (odmiany mniej ostre)
SMAŻENIE/GRILL - Tak
DO DAŃ GOTOWANYCH - Tak
RYS: czerwone i zielone Jalapenki (widać charakterystyczne blizny)
RYS: a tutaj purpurowe wolka:
RYS: wędzone Jalapeño - czyli Chipotle: