Nazwa: Cayenne Chili (inne nazwy: Cayenne pepper. cow-horn pepper)
Gatunek: Capsicum Annuum
Skala ostrości 1-10: 5-8? (30-50 tys. SCU)
Kraj pochodzenia: Gujana Francuska
Wielkość strąków: długość 10-15 cm (ale są dłuższe odmiany), średnica :0,7-1,5 cm;
Wielkość krzaka: podobno dorasta nawet do 2m, ale w uprawie doniczkowej do 1m.
Kolorystyka: najczęściej czerwona, ale są też gatunki żółte (
golden i ostrzejszy
yellow);
Występowanie: odmiana bardzo popularna - uprawiana praktycznie na całym świecie
Informacje:
- występuje wiele odmian cayennów charakyeryzujących się zarówno zróżnicowanym poziomem ostrości, kształtem i barwą -
i tu apel do forumowiczów żeby wrzucali swoje odmiany;
- w Polsce dostępna w Kauflandzie (w tacce są 3 kolory: żółty, czerwony i zielony - ale ten zielony to papryka niedojrzała);
- łatwa w uprawie (nie trzeba doświetlać!), plenna;
- dobrze się ją suszy - i robi z niej pieprz kajeński
Na tym zdjęciu dojrzewający cayenne u mnie na balkonie - sadzony luty/marzec, bez doświetlania, na balkonie od maja, z nasion od papryki Kauflandowej.
cayen_c1.JPG
A tutaj: z lewej odmiana z Kauflandu - najprawdopodobniej
Dutch, a z prawej
Ring of Fire od
Dano_bks (duże dzięki) w ostrości porównywalne, ale Ring jest słodszy!
cayen_c2.JPG
A tutaj mamy Kauflandowskie:
Dutch i
Yellow Cayenne - jedna z najostrzejszych cayennów (nie mylić z goldenem - który jest na poziomie ostrości przedstawionych tu czerwonych
cayen_mix.JPG
zapraszam do uzupełniania wątku... a tutaj ta sama odmiana z dwóch krzaków: lewy nasłoneczniony, prawy - w cieniu
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.