Chilaca & Pasilla Bajio

Odmiany należące do Capsicum annuum

Chilaca & Pasilla Bajio

Postprzez Syndi » 18 paź 2011, o 20:09

Obrazek
Nazwa: Chilaca (Pasilla, czyt. "Pasija")
Gatunek: c. annuum
Skala ostrości 1-10: 1-4 (1tys. - 2,5tys)
Kraj pochodzenia: Meksyk, nowsze szczepy: USA
Wielkość owoców: dł. ok. 15-20 cm, śr. 2-4 cm, pomarszczone w pionie;
Kolorystyka: ciemnozielona do czarnozielonej i ciemnobrązowej
Wysokość krzaka: 60 - 90 cm
Średni cykl wzrostu: ok. 85 dni
Informacje:
- najczęściej stosowana suszona - wtedy właśnie nazywana jest jako "Pasilla" lub "Chile Negro", i ma smak aromatycznych przypraw: niektórzy piszą, że "jagód-rodzynek-kakao", ale to lekka przesada;
- mimo wszystko świeże papryki także są nazywane "Chile Negro", "Pasilla Bajio" - przede wszystkim dla odmian, które mają czarnozielony kolor niedojrzałych owoców (w takiej postaci się je najczęściej zbiera), dlatego nie jest błędem takie nazywanie tych odmian;
- czasami mylona jest z Poblano;
- strąki są też z reguły bardziej poskręcane niż te ładne co pozowały do zdjęcia;
- z doświadczeń naszych chiliheadów wynika, że jest dość trudna do uprawy w naszym klimacie, ze względu na atrakcyjność dla wszelkiego rodzaju robactwa;
- oprócz suszenia, zielone papryki znakomicie nadają się do smażenia, najlepiej lekko podsmażyć na oliwie, a potem przykryć przykrywką i poddusić na patelni, na małym ogniu (właśnie próbowałem tak ;) ).
- coraz częściej uprawianą odmianą Pasilla Bajio jest szczep Holy Moly, łatwiejszy w uprawie i wydający większe plony.
Zastosowanie w kuchni:
SUSZENIE - Tak!
MARYNOWANIE - spoko
SOSY/SALSY - Raczej nie
NA SUROWO - Bardzo smaczna
SMAŻENIE/GRILL - Tak!
DO DAŃ GOTOWANYCH - Tak
Chilaca.png


Pasilla.png


EDIT:
od pewnego czasu jest to moja ulubiona odmiana - świetna z grilla oraz smażona na patelni (robimy tak: odcinamy ogonek, przekrawany na pół (w poprzek) i smażymy z dwóch stron aż skórka się podwinie, następnie przykrywany przykrywką na 10 min, żeby się lekko poddusiła - wrażenia smakowe niezapomniane - jak pierwszy uśmiech dziecka
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Obrazek Obrazek
Avatar użytkownika
Syndi

CHILIHEADMOD
SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1304
Images: 52
Dołączył(a): 16 maja 2011, o 16:13
Lokalizacja: wieś niedaleko od Stolicy
Pochwały: 20
Highscores: 1
Papryki: ...są dla mnie najważniejszą przyprawą

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Re: Chilaca & Pasilla

Postprzez burn_dat <jolokia> » 23 paź 2011, o 21:22

Kraj pochodzenia: Meksyk
ostrość (wg tomatogrowers.com, gardener.wikia.com, angelfire.com, mrchilli.com): 1-2/250 SHU
Avatar użytkownika
burn_dat <jolokia>

MAŁOMÓWNY
 
Posty: 59
Images: 11
Dołączył(a): 19 maja 2011, o 17:07
Papryki:

Re: Chilaca & Pasilla

Postprzez Syndi » 23 paź 2011, o 21:33

???
aaa.PNG

po wpisaniu w google: chilaca scoville
aaaa.PNG
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Obrazek Obrazek
Avatar użytkownika
Syndi

CHILIHEADMOD
SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1304
Images: 52
Dołączył(a): 16 maja 2011, o 16:13
Lokalizacja: wieś niedaleko od Stolicy
Pochwały: 20
Highscores: 1
Papryki: ...są dla mnie najważniejszą przyprawą

Re: Chilaca & Pasilla

Postprzez burn_dat <jolokia> » 23 paź 2011, o 22:11

nie zauważyłem tego błędu, bo na dole jest OK
Obrazek
a w środku tabeli występują tajemnicza PASILLAi najwyżej Pasilla de Oaxaca
w/g http://www.chileplants.com wszystkie papryki z 'rodziny' PASILLA są na jednym poziomie ostrości

"Chilaca" wpisana w sklepach z nasionami:
There is no product that matches the search criteria.
...
Sorry we could not find a match for your search.
Please try again.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
ognia nie gaście
Obrazek
Avatar użytkownika
burn_dat <jolokia>

MAŁOMÓWNY
 
Posty: 59
Images: 11
Dołączył(a): 19 maja 2011, o 17:07
Papryki:

Re: Chilaca & Pasilla

Postprzez karlos » 23 paź 2011, o 22:39

Jadłem Pasilla Bajio i muszę przyznać że ostrość ma na poziomie Jalapeno!
Fajna papryka :)
kocham chili pod każdą postacią :)
Obrazek
Jeśli lubisz chili i cycki to kliknij w baner powyżej <chili>
MIEJSCE NA SPAM--->
Avatar użytkownika
karlos

VIP CHILIHEAD
 
Posty: 2098
Images: 28
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 14:39
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 1
Papryki:

Re: Chilaca & Pasilla

Postprzez burn_dat <jolokia> » 23 paź 2011, o 22:42

Avatar użytkownika
burn_dat <jolokia>

MAŁOMÓWNY
 
Posty: 59
Images: 11
Dołączył(a): 19 maja 2011, o 17:07
Papryki:

Re: Chilaca & Pasilla

Postprzez karlos » 23 paź 2011, o 22:52

Na przykład jalapeno chichimeca hybrid :) chodź papryka papryce nie równa... i każdy zbiór/egzemplarz może być inny.
kocham chili pod każdą postacią :)
Obrazek
Jeśli lubisz chili i cycki to kliknij w baner powyżej <chili>
MIEJSCE NA SPAM--->
Avatar użytkownika
karlos

VIP CHILIHEAD
 
Posty: 2098
Images: 28
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 14:39
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 1
Papryki:

Re: Chilaca & Pasilla Bajio

Postprzez Demo89 » 1 sie 2017, o 21:43

a tak z innej beczki... bo dopiero zaczynam przygodę z nimi...
już mam owoce po około 20cm... (same krzaczki też urosły mi do prawie 150cm)... ale nie wiem kiedy je zrywać... :/ jakieś podpowiedzi?? chciałbym zebrać ich jak najwięcej... :) niech się nie marnuje co dobre (wg zapewnień na forum) :) czy może po dojrzeniu same odpadają? nie chcę żeby mi na krzaku zgniły :/
Avatar użytkownika
Demo89

ŚWIEŻAK
 
Posty: 5
Images: 2
Dołączył(a): 1 cze 2017, o 18:13
Papryki:

Re: Chilaca & Pasilla Bajio

Postprzez mih000 » 1 sie 2017, o 22:51

Jak się zrobi ciemnozielone to zrywaj
Avatar użytkownika
mih000

SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1049
Images: 256
Dołączył(a): 24 lut 2014, o 13:58
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 41
Papryki: Głównie superhoty :)

Re: Chilaca & Pasilla Bajio

Postprzez Kubeq » 14 cze 2018, o 18:58

Panowie i Panie, jako że mam tą odmianę pierwszy raz to chciałem się skonsultować z Wami w sprawie dojrzałości tejże odmiany.
Poniżej wrzucę dwie fotki jedna zielona(tej jestem pewien że jeszcze ne dojrzała) i drugą wg mnie dojrzałą.
Proszę bardziej doświadczonych o potwierdzenie czy już mogę zrywać, czy jeszcze dać im trochę czasu ?
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Avatar użytkownika
Kubeq

MAŁOMÓWNY
 
Posty: 76
Dołączył(a): 18 maja 2016, o 10:17
Lokalizacja: Ruda Śląska, Bytom
Pochwały: 1
Papryki: Głównie chinensy i annumy


Powrót do Capsicum annuum

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron