Nazwa: Chilaca (Pasilla, czyt. "Pasija")
Gatunek: c. annuum
Skala ostrości 1-10: 1-4 (1tys. - 2,5tys)
Kraj pochodzenia: Meksyk, nowsze szczepy: USA
Wielkość owoców: dł. ok. 15-20 cm, śr. 2-4 cm, pomarszczone w pionie;
Kolorystyka: ciemnozielona do czarnozielonej i ciemnobrązowej
Wysokość krzaka: 60 - 90 cm
Średni cykl wzrostu: ok. 85 dni
Informacje:
- najczęściej stosowana suszona - wtedy właśnie nazywana jest jako "Pasilla" lub "Chile Negro", i ma smak aromatycznych przypraw: niektórzy piszą, że "jagód-rodzynek-kakao", ale to lekka przesada;
- mimo wszystko świeże papryki także są nazywane "Chile Negro", "Pasilla Bajio" - przede wszystkim dla odmian, które mają czarnozielony kolor niedojrzałych owoców (w takiej postaci się je najczęściej zbiera), dlatego nie jest błędem takie nazywanie tych odmian;
- czasami mylona jest z Poblano;
- strąki są też z reguły bardziej poskręcane niż te ładne co pozowały do zdjęcia;
- z doświadczeń naszych chiliheadów wynika, że jest dość trudna do uprawy w naszym klimacie, ze względu na atrakcyjność dla wszelkiego rodzaju robactwa;
- oprócz suszenia, zielone papryki znakomicie nadają się do smażenia, najlepiej lekko podsmażyć na oliwie, a potem przykryć przykrywką i poddusić na patelni, na małym ogniu (właśnie próbowałem tak

- coraz częściej uprawianą odmianą Pasilla Bajio jest szczep Holy Moly, łatwiejszy w uprawie i wydający większe plony.
Zastosowanie w kuchni:
SUSZENIE - Tak!
MARYNOWANIE - spoko
SOSY/SALSY - Raczej nie
NA SUROWO - Bardzo smaczna
SMAŻENIE/GRILL - Tak!
DO DAŃ GOTOWANYCH - Tak
EDIT:
od pewnego czasu jest to moja ulubiona odmiana - świetna z grilla oraz smażona na patelni (robimy tak: odcinamy ogonek, przekrawany na pół (w poprzek) i smażymy z dwóch stron aż skórka się podwinie, następnie przykrywany przykrywką na 10 min, żeby się lekko poddusiła - wrażenia smakowe niezapomniane - jak pierwszy uśmiech dziecka