Po dwóch latach średnio udanej uprawy postanowiłem zbudować swojego pierwszego growbox'a z materiałów, które posiadałem, czyli "nie wyrzucaj, bo się przyda"

Proszę się nie przerażać wyglądem mojego "domku", bo od razu na wstępie zaznaczam "zarobiony" jestem i nie miałem czasu na "dopieszczanie" mojej budowli - najważniejsze, że już została oddana do użytku i ma "mieszkańców"

Na pewno jakbym budował drugi to bym zrobił inaczej

Ostatecznie wymiary wyszły 0,6 x 0,7 x 1,06 m.
1. A więc najpierw szkielet z palików 4x5 cm (oczywiście nie zrobiłem zdjęcia przed, bo już jest z podłogą (dwa styropiany po 2cm na sobie przykręcone na wkręty do stelażu):
2. Później folia aluminiowa na górny styropian przyklejona na klej do tapet (jako ekran tylko tańsza wersja):
3. Po zrobieniu "zaekranowanej" podłogi idzie na to mata grzejna, po bokach dałem klocki z resztek z obciętych szponek, żeby płyta (jako ostateczna podłoga) nie leżała bezpośrednio na macie grzejnej:
4. Wycięta i po wiercona podłoga z płyty:
5. Przygotowanie materiału na ściany - tak jak wyżej pisałem styropian 2cm + spożywcza folia aluminiowa przyklejona na klej do tapet:
Oczywiście na zakładkę:
Ostatecznie:
6.Później musiałem prace przenieść do domu i tam zrobiłem ściany z przygotowanego styropianu, sufit z płyty (też od wewnątrz dałem 2 x 2cm styropian ekranowany folią spożywczą):
7. Oświetlenie - nie mam zdjęć, ale zbiłem ramkę, dałem tam 12 LEDów (10 zimnych po 6w i dwa ciepłe po 6w):
8. Podłączyłem oświetlenie pod programator czasowy najprostszy za 14 zł, kupiłem sterownik za 22 zł do sterowania matą grzejną od zadanej temperatury i dodałem dwa wentylatorki od komputera (na razie włączane ręcznie),:
Z bajerów kupiłem gniazdko pod Wifi, żeby móc samemu włączać matę grzejną, bo na wyświetlacz "patrzy" domowa kamera niańka, gdy jestem poza domem w celu kontrolowania temperatury

9. Żona jak zobaczyła to pudło to się zlitowała i mi obłożyła dostępną w domu resztką tapety, żeby nie straszyła moja "lodówka":
Na wszystkie pytania będę odpowiadał w miarę możliwości czasowych, jeśli takowe będą

Dziękuję za uwagę.
Pozdrawiam i życzę powodzenia