Znakazłem ciekawie się zapowiadający nawóz 5kg kosztuje 50zł.
NEEM GR
NOWOŚĆ W NAWOŻENIU EKOLOGICZNYM
Użyźnia glebę
Dostarcza składników odżywczych
Zwiększa odporność roślin
Stymuluje aktywność mikroorganizmów
Zwiększa plony o 25 %
Ekologiczny w 100%
Uniwersalny
Neem GR to uniwersalny, kompletny organiczny środek poprawiający właściwości gleby w formie granulatu. NEEM GR jest uzyskiwany z owoców drzewa Neem (Miodla Indyjska) podczas tłoczenia oleju na zimno.
Drzewo Neem zwane „Darem Natury” jest wykorzystywane w medycynie, kosmetyce, ogrodnictwie i rolnictwie.
Drzewo Neem występuje w Indiach, Malezji, Iranie, Arabii Saudyjskiej i Afryce Wschodniej.
Kilka ciekawostek na temat drzewa Neem i jego produktów:
Analogi NEEM GR znane są na Świecie pod nazwą NEEM CAKE. Są certyfikowane między innymi przez: Bureau of India Standards ( Indie), IMO (Szwajcaria ), Organic Farmers & Growers (Anglia), OMRI ( USA), BFA (Australia) jako odżywki do gleby, użyźniacze glebowe czy też nawozy organiczne a w Polsce przez IUNG-PIB w Puławach pod nazwą NEEM GR jako środek poprawiający właściwości gleby.
Jeden z producentów NEEM CAKE ( analog NEEM GR), certyfikowany przez Instytut Organic Farmers & Growers i Organic Materiale Review Instytute na etykiecie umieścił informację „…. NEEM: a tree for solving Global problems..” – NEEM: drzewo które rozwiązuje globalny problem ” To prawda. Historia tego drzewa potwierdza ten fakt i jest tak stara jak samo drzewo rosnące w Indiach od tysięcy lat. Indyjska medycyna nazwała to drzewo „ darem natury” i od zawsze korzystała z jego niezwykłych właściwości. Niektórzy mówią o nim „ wiejska apteka”
Zainteresowanie produktami z drzewa Neem rośnie na Świecie ze względu na ich wyjątkowe właściwości, szerokie spektrum działania jak również naturalne ekologiczne pochodzenie: w medycynie, kosmetyce i rolnictwie.
Wszystkie składniki drzewa Neem służą człowiekowi. Świeże liście wykorzystuje się do przechowywania pokarmów a suszone są składnikiem herbatek specjalistycznych oraz suplementów diety. Zdarza się nawet dziś, że na wsi indyjskiej do czyszczenia zębów używa się cienkich gałązek drzewa Neem ze względu na właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne. Wywar stosuje się jako lekarstwo na rany i choroby skórne. Nasiona znalazły zastosowanie w spichlerzach zbożowych. Olej jest cenionym i powszechnie stosowanym składnikiem wielu lekarstw, kosmetyków ( szampony, pasty do zębów, mydła, odżywki itd.) oraz repelentem o działaniu selektywnym. Natomiast Neem cake od tysięcy lat był i jest stosowany w Indiach w użyźnianiu gleby a w innych krajach świata począwszy od lat 50-tych.
Działanie:
- NEEM GR użyźnia glebę dostarczając substancji organicznej od 65% do 80% w suchej masie.
- poprawia właściwości fizyko-chemiczne gleby.
- korzystnie wpływa na żyzność gleby, a w konsekwencji na wzrost plonów
- zwiększa absorpcję składników odżywczych
- pobudza wzrost korzeni, co korzystnie wpływa na wygląd oraz jakość warzyw i owoców
- zwiększa przyswajalność nawozów azotowych do 30%, przy jednoczesnym wzroście plonów do 25%
- stymuluje aktywność mikroorganizmów glebowych
- zwiększa populację dżdżownic nawet o 25 %
Rośliny nawożone Neem GR mają zwiększoną odporność na choroby i szkodniki (np. mszyce). Ciekawostką jest, że NEEM GR nie jest szkodliwy dla pszczół. Powód jest prosty pszczoly żywią się nektarem z kwiatów a nie sokiem rośliny. Szkodniki żerujące na roślinach nawożonych Neem GR tracą apetyt oraz co ważniejsze tracą zdolność rozmnażania się. Populacja w sposób naturalny zamiera.
Stosowanie:
Pod wszystkie rośliny uprawne zarówno na glebach ciężkich jak i lekkich, najlepiej w dni pochmurne, rano lub wieczorem. Doglebowo mieszając z glebą na głębokości 10-20 cm w czasie uprawek przedsiewnych i/lub pogłównie równomiernie rozsypując na powierzchni gleby, najlepiej lekko spulchnionej, blisko systemu korzeniowego, obficie podlewając. Można stosować ze wszystkimi nawozami i środkami poprawiającymi właściwości gleby. W połączeniu z nawozami azotowymi (w proporcjach 1:9) Neem Gr zwiększa przyswajalność azotu o około 30% przy jednoczesnym wzroście plonów o 25-30%.
Zalecane dawki, sposób i terminy stosowania:
Warzywa pod osłonami, warzywa w gruncie i uprawy okopowe:
15-20g/m2 doglebowo w czasie przygotowania gleby do siewu roślin lub wysadzania rozsad i/lub 5g/m2, pogłównie 30-45 dni po tych zabiegach.
Rośliny jagodowe (malina, porzeczka, jeżyna, truskawka, borówka):
20g/m2 doglebowo przed sadzeniem roślin i/lub 10g/m2 pogłównie 30 dni po tych zabiegach.
Szkółki:
50-100g/m2 podkładkę podczas sadzenia należy moczyć przed aplikacją w wodzie przez ½ godziny (glebę w dołku wymieszać dokładnie z preparatem i dodać 8 litrów wody) i pogłównie 60 dni po tym zabiegu.
Krzewy ozdobne i kwiaty:
15g/m2 doglebowo przed sadzeniem roślin i/lub 5g/m2 pogłównie 30 dni po tych zabiegach.
Środki ostrożności. Nie jest szkodliwy dla zdrowia ludzi, zwierząt i środowiska pod warunkiem przestrzegania instrukcji stosowania. Opróżnione opakowania traktować jako odpady komunalne. Zabrania się spalania opakowań we własnym zakresie. Myj ręce po zastosowaniu.
Przechowywanie i transport. Przechowywać w suchych i przewiewnych pomieszczeniach w oryginalnych opakowaniach w temperaturze nie mniejszej niż 0°C. Przechowywać z dala od źródeł ciepła. Nie wystawiać na działanie promieni słonecznych. Przechowywać z dala od dzieci, żywności, napojów. Środek neutralny, nie podlegający przepisom transportowym: RID, ADR i IMO.
Można stosować ze wszystkimi nawozami i środkami poprawiającymi właściwości gleby.
Skład:
Azot (1,5-3,0%)
Fosfor (0,4-1,5%)
Potas (1,0-1,5%)
Wapń (0,75-2,0%)
Magnez (0,4-1,5%)
Siarka (0,3-1,2%)
mikroelementy Żelazo, Miedź, Cynk
substancja organiczna min 65%
Świadectwo kwalifikacji produktu do stosowania w rolnictwie ekologicznym NE/95/2007 wydane przez IUNG-PIB w Puławach, zgodnie z dyrektywą EC 2092/91.