Wszystko zależy od odmiany, takie Jalapeno się jada zielone. Choć poza tą odmianą nie znam innej takiej(ale początkujący jestem, w ciągu 5-6 lat miałem ledwie z 30 odmian w ogrodzie).
Najlepiej byłoby jakbyś wstawił zdjęcia, albo przynajmniej powiedział cokolwiek o paprykach. Są odmiany wymagające bardzo dużo czasu, aby dojrzały. Choćby chyba wszystkie chinese, zwłaszcza superhoty.
Ale nie ma co się przesadnie martwić, nigdy jeszcze nie dojrzało mi wszystko na krzakach, zawsze przy spadku temperatury poniżej 5 stopni zbieram jagody i wkładam między jabłka, zdecydowana większość papryczek spokojnie dojrzewa. Jeśli któreś z Twoich zaczynają się przebarwiać to możesz je już zerwać i przetrzymać w domu z dojrzałym jabłkiem/bananem/mango itp. Odciąży to krzaki i będziesz miał szybsze zbiory, choć nie wiem jak dojrzewanie w domu wpływa na ostrość, wydaje mi się że osłabia.
Także czekamy na zdjęcia/więcej informacji. Ostrości życzę.