Oczywiście. Chmiel to jest tylko przyprawa. Chmielenie piwa trwa zazwyczaj godzinę. Chmiel dodany na cały ten okres wpływa na goryczkę, chmiel dodany pod koniec procesu wpływa na smak i aromat. Kolor piwa zależy od zastosowanych słodów - każdy słód (czy to podstawowy jak pilzneński czy pale ale czy też karmelowe bądź palone) ma swój kolor, który właśnie wpływa na ostateczny kolor piwa. Dlatego np. piwo pszeniczne jest bardzo jasne, gdyż słód pszeniczny (jasny, nie mówimy tu o dunkel-weizenie) jest o wiele jaśniejszy niż słód pilzneński. Dodatkowo każdy styl piwa (umówmy się od razu, że 95% piwa w sklepie to bezstylowy, jasny, mocno odfermentowany lager) ma określone "widełki" co do koloru. Kolor piwa w Europie opisuje się skalą EBC (do zobaczenia np. tu:
http://domowe-piwo.com/stronadomowegopi ... or-ebc.jpg ). Przy słodach też mamy podany zakres EBC w jakim dany słód się mieści.
Zatem w skrócie, bo chyba niektórzy uwierzyli w bajki i różnego rodzaju mity:
Piwo warzy się ze słodu jęczmiennego (+ewentualnie słody innych zbóż w zależności od stylu piwa). Słód jest to wykiełkowane ziarno. Do każdego piwa dodawany jest chmiel. Nie ma w Polsce piwa, które nie zawiera chmielu. W ogóle nie ma piwa (takiego jak my to rozumiemy), które jest warzone bez chmielu. Każde piwo ma w sobie chmiel.