Strona 1 z 5

Harissa

PostNapisane: 21 kwi 2012, o 12:51
przez wlodizw
Zakupiłem sobie dziś Harissę za którą tak sikam w lokalu obok mnie.

Harissa.jpg


Jest to 140 gramowa tuba i pochodzi z Tunezji.
Jeśli chodzi o smak to nie jest bardzo ostra ale smaczna, lekko słonawa z wyczuwalnym czosnkiem.
Skład:
- czerwona ostra papryka
- czosnek
- kolendra
- sól
- kmin
Suchy ekstrakt minimum 14%

Dobra, gęsta i aromatyczna Harissa. Polecam też dlatego, że tania jest (ja w jadłodajni dałem 12 zeta i gość nabił swoją marżę, ale w zwykłym sklepie na pewno będzie jeszcze tańsza)

Na kanapki i do dań na ciepło daje radę.

Re: Harissa

PostNapisane: 21 kwi 2012, o 12:55
przez V3rtyX
Prawdziwa tunezyjska harissa :)
Ja ja uwielbiam.

Re: Harissa

PostNapisane: 21 kwi 2012, o 16:11
przez wlodizw
Kupiłem teraz nachos i opierdzieliłem całą pakę z harissą.
Ból jest, bo ja tej tubie daję tydzień max. Jest za pyszna i jem ją bez przerwy ze wszystkim :(

Re: Harissa

PostNapisane: 21 kwi 2012, o 16:13
przez Psyhe
Miałem ją okazje kosztować :) również polecam !

Re: Harissa

PostNapisane: 21 kwi 2012, o 21:42
przez Oui
Kupiłem takie dwie w Paryżu w lato, jedno opakowanie leży mi cały czas w szafce. Gorzkie..niedobre

Re: Harissa

PostNapisane: 22 kwi 2012, o 16:02
przez binladen
Pychaaa jest zwłaszcza du cap bon lub tucal. Reszta produkowana w UE przypomina produkty z biedronki

Re: Harissa

PostNapisane: 22 kwi 2012, o 19:37
przez Oui
Skoro tak wszystkim smakuje, to niedługo będzie ją można u mnie "wygrać". Szczegóły wkrótce. ; ]

Re: Harissa

PostNapisane: 22 kwi 2012, o 19:41
przez V3rtyX
Moim zdaniem harissa wcale nie jest gorzka ale moze mam zjebany smak przez ciagle jedzenie sosow z ekstraktami :/ Nie wyobrazam sobie smazonych kielbasek bez sporej porcji harissy. jest tez idealna do wzmacniania kuskusa. Warto dodac, ze nie ma w niej octu.

Re: Harissa

PostNapisane: 22 kwi 2012, o 20:32
przez Psyhe
Według mnie ma specyficzny gorzkawy posmak ;)

Re: Harissa

PostNapisane: 22 kwi 2012, o 21:57
przez Danio