SOS DOJRZEWAJĄCY TYPU TABASCO

SOS DOJRZEWAJĄCY TYPU TABASCO

Postprzez tomaszek » 23 paź 2021, o 16:50

Zapewne macie teraz nadmiar zbiorów,proponuję kiszenie papryk jako baza do pysznych sosów,szczegółowo pokazane na YT przez Kwasiora.
Popełniam już od kilku lat ;)
Wystarczy zalać papryki zalewą:
1l wody/łyżka soli i cukru
do tego gorczyca,pieprz,czosnek
po ukiszeniu redukować na ogniu z marchewką lub kabaczkiem,dodać ulubione przyprawy.
Z doświadczenia wiem że najlepszy smak osiąga po 2 latach ale warto,z czasem zmienia konsystencję na rzadszą.
U mnie pierwsze kiszeniaki "w drodze" ale na krzakach wisi jeszcze sporo owoców no to będzie progres :) sosik robię co 2 lata.
Obrazek
tomaszek

SPONSOR
MŁODY CHILIHEAD
 
Posty: 486
Images: 17
Dołączył(a): 26 sie 2012, o 09:49
Lokalizacja: mazowieckie
Pochwały: 44
Papryki: c.annum,c.chinense,c.baccatum.c.frutescens,frutescens itp... ;)

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Re: SOS DOJRZEWAJĄCY TYPU TABASCO

Postprzez oqnisty » 23 paź 2021, o 18:07

dwa lata kisisz, a potem kontynuujesz przez gotowanie?
czy 2 lata w słoiku po gotowaniu i blendowaniu?
jeśli tak, to ile kisisz przed gotowaniem?
dajesz ocet do gotowania?
i całą zalewę z papryczek blendujesz razem z wkładem, czy jakąś część?

a próbowałeś sos fermentowany robić bez gotowania potem?

ależ pytań... :ugeek:
Avatar użytkownika
oqnisty

NOWY
 
Posty: 30
Images: 14
Dołączył(a): 8 kwi 2021, o 19:58
Pochwały: 3
Papryki: cherry bomb i kilka chinensów

Re: SOS DOJRZEWAJĄCY TYPU TABASCO

Postprzez tomaszek » 23 paź 2021, o 20:36

Nie,taki sos robię co dwa lata,papryki kisza się ok. 2-3 tygodni zależy od tego jakiej kwasowości oczekujemy.
Kiszonka jest sama w sobie kwaśna ,nie dodaje się octu ewentualnie dla zbalansowania dodaję więcej cukru.
Tak, 2 lata po sporządzeniu sosu,
blenduję po usunięciu ziaren gorczycy i pieprzu.
Gotowanie pozwala uzyskać odpowiednią konsystencję.
tomaszek

SPONSOR
MŁODY CHILIHEAD
 
Posty: 486
Images: 17
Dołączył(a): 26 sie 2012, o 09:49
Lokalizacja: mazowieckie
Pochwały: 44
Papryki: c.annum,c.chinense,c.baccatum.c.frutescens,frutescens itp... ;)

Re: SOS DOJRZEWAJĄCY TYPU TABASCO

Postprzez oqnisty » 24 paź 2021, o 06:44

super :D
ilu ludzi, tyle wersji sosu...
widziałem różne receptury, dlatego tak dopytuję - dzięki za wyczerpujące odpowiedzi i <chili> życzę... ;)
Avatar użytkownika
oqnisty

NOWY
 
Posty: 30
Images: 14
Dołączył(a): 8 kwi 2021, o 19:58
Pochwały: 3
Papryki: cherry bomb i kilka chinensów


Powrót do Sosy i dipy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości

cron