Pasta czosnkowa do smażenia

Dobra przyprawa, to zrobiona własnoręcznie.

Pasta czosnkowa do smażenia

Postprzez Mr. Ed » 17 kwi 2013, o 10:48

Przepis wypróbowany wielokrotnie, doskonale nadaje się jako "podkład" do różnych potraw smażonych na patelni albo woku.

Składniki: świeży czosnek, sambal oelek, olej.

Ząbki czosnku obrać do czysta z łupinek i posiekać drobno albo przepuścić przez maszynkę z grubym sitkiem (żeby nie wyszła całkowicie miazga). Zmieszać z sosem sambal oelek mniej więcej w proporcji 2 części czosnku, 1 część sambal, dolewając kilka łyżek oleju. Wpakować do wygotowanych słoiczków, zalać wierzch olejem, zakręcić, odstawić na kilka dni. Dobrze zrobiona pasta może stać w lodówce po otwarciu nawet rok. Gotowanie najlepiej zacząć od obsmażenia kilku łyżeczek pasty na oleju.

UWAGA: Chiński czosnek nie nadaje się do przepisu! Niektóre partie są zakażone jakimś dziwnym grzybkiem, który powoduje, że pasta w 2 dni nabiera ślicznego ciemnozielonego koloru. Jeśli po obraniu z łupinek okaże się, że na powierzchni ząbka widać choć kilka małych ciemnych kropek, to szkoda zachodu. Jeśli ktoś chce przygotować większą partię, radzę najpierw zrobić małą próbkę z kupionego czosnku, odstawić na kilka dni i zobaczyć czy nie zielenieje. Niestety towar z Chin często jest sprzedawany jako np. "hiszpański".

Ed.
Avatar użytkownika
Mr. Ed

CHILIHEADMOD
SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1024
Images: 380
Dołączył(a): 16 kwi 2013, o 10:47
Lokalizacja: Zabrze
Pochwały: 55
Papryki: 2 kilo suszu z ubiegłych sezonów

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Re: Pasta czosnkowa do smażenia

Postprzez Justysia » 17 kwi 2013, o 19:33

grzybkiem? czosnek po prostu kiełkuje...i dlatego ten kolor zapewne. Niestety czosnek PL jest drogi w porównaniu do chińszczyzny :/.....
Avatar użytkownika
Justysia

CHILIHEAD
 
Posty: 844
Images: 1
Dołączył(a): 12 cze 2011, o 13:31
Lokalizacja: Moje miasto ŁDZ
Papryki:

Re: Pasta czosnkowa do smażenia

Postprzez Psyhe » 17 kwi 2013, o 19:39

Justysia napisał(a):grzybkiem? czosnek po prostu kiełkuje...i dlatego ten kolor zapewne. Niestety czosnek PL jest drogi w porównaniu do chińszczyzny :/.....


Cooo...? :shock: NIE KUPUJCIE TEGO CZOSNKU CHIŃSKIEGO !!!
Płacie drożej ale nie kupujcie tego syfu z chin ! polecam poszukać trochę informacji na temat tego co to jest !
Obrazek
Avatar użytkownika
Psyhe

CHILIHEADMOD
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 1809
Images: 99
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 16:57
Lokalizacja: U królowej na kolanach
Pochwały: 6
Highscores: 3
Papryki:

Re: Pasta czosnkowa do smażenia

Postprzez Justysia » 17 kwi 2013, o 19:42

no tak ale większość ludziów idąc do sklepu kupi tańszy i tyle
Avatar użytkownika
Justysia

CHILIHEAD
 
Posty: 844
Images: 1
Dołączył(a): 12 cze 2011, o 13:31
Lokalizacja: Moje miasto ŁDZ
Papryki:

Re: Pasta czosnkowa do smażenia

Postprzez 4ndrew » 17 kwi 2013, o 19:44

kupic raz polski , w doniczkę czy w ziemię w ogródku i mniej zabawy niz z Chili :P.

Sam też wybieram Polski bo warty tej ceny, w tym roku posadzę sobie na wsi :D
Avatar użytkownika
4ndrew

CHILIHEAD
 
Posty: 840
Images: 519
Dołączył(a): 16 mar 2012, o 09:52
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 5
Papryki: omnomnom

Re: Pasta czosnkowa do smażenia

Postprzez Psyhe » 17 kwi 2013, o 19:44

Justysia napisał(a):no tak ale większość ludziów idąc do sklepu kupi tańszy i tyle

No to ich problem ! przecież nikt z nas nie stanie na ulicy i nie będzie nikogo namawiał ! :)
Obrazek
Avatar użytkownika
Psyhe

CHILIHEADMOD
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 1809
Images: 99
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 16:57
Lokalizacja: U królowej na kolanach
Pochwały: 6
Highscores: 3
Papryki:

Re: Pasta czosnkowa do smażenia

Postprzez Mr. Ed » 17 kwi 2013, o 20:22

Nie wiem co to jest, ale na pewno nie kiełkowanie. Przemielone ząbki w ciągu dnia przybrały w całej objętości słoiczka ciemnozielony kolor z lekko niebieskim odcieniem, trochę jak las iglasty w zimie :(

Edit: Gdzieś kiedyś wyczytałem że chiński czosnek nie ma właściwości antyseptycznych. Takie publikacje trzeba traktować z pewnym dystansem, ale wygląda na to, że przekonałem się na własnej skórze (tzn. przyprawie).
Avatar użytkownika
Mr. Ed

CHILIHEADMOD
SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1024
Images: 380
Dołączył(a): 16 kwi 2013, o 10:47
Lokalizacja: Zabrze
Pochwały: 55
Papryki: 2 kilo suszu z ubiegłych sezonów

Re: Pasta czosnkowa do smażenia

Postprzez Polishteam » 18 kwi 2013, o 06:34

Na początku wystarczy się kierować wyglądem. Chińskie gówno jest zazwyczaj duże , ładne, ale ma zupełnie inny zapach. Nasz czosnek jest zazwyczaj mniej okazały, ale za to po "nagryzieniu" ma wspaniały zapach i aromat.
Kilka razy miałem właśnie to chińskie, meksykańskie, hiszpańskie itp. badziewie, to po rozgnieceniu ma jakiś syfiasty posmak i praktycznie mało wspólnego z czosnkiem.
Avatar użytkownika
Polishteam

GOD OF CHILIHEAD
SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1180
Images: 451
Dołączył(a): 13 kwi 2011, o 10:18
Pochwały: 4
Highscores: 1
Papryki:

Re: Pasta czosnkowa do smażenia

Postprzez G_R » 18 kwi 2013, o 09:38

4ndrew napisał(a):Sam też wybieram Polski bo warty tej ceny, w tym roku posadzę sobie na wsi :D

Na wiosenny raczej już za późno.
Błogosławieni, którzy nie mając nic do powiedzenia, nie oblekają tego faktu w słowa.
Avatar użytkownika
G_R

MŁODY CHILIHEAD
 
Posty: 480
Images: 0
Dołączył(a): 6 maja 2011, o 10:58
Lokalizacja: 8 minut na południe od Wrocławia
Papryki:

Re: Pasta czosnkowa do smażenia

Postprzez lord82 » 5 maja 2013, o 02:29

zgadzam sie,ze lepiej pare groszy wiecej wydac niz kupic chinskie gowno.Polski the best i tyle w temacie :)
Avatar użytkownika
lord82

NOWY
 
Posty: 10
Dołączył(a): 13 mar 2013, o 11:34
Papryki:

Następna strona

Powrót do Przyprawy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości