Przyprawy, których używacie regularnie

Dobra przyprawa, to zrobiona własnoręcznie.

Przyprawy, których używacie regularnie

Postprzez telep_lbn » 7 lis 2012, o 17:39

Witam wszystkich, pomyślałem sobie, że przydałoby mi się trochę urozmaicenia bo ciągle używam tych samych przypraw. Byłbym wdzięczny gdybyście napisali jakich Wy zazwyczaj używacie, do czego zazwyczaj, z zaznaczeniem czy są to przyprawy dostępne w sklepie, zamawiane przez Internet czy robione własnoręcznie.

Na zachętę może ja zacznę:
-własnoręczny mix papryk z domowej hodowli - używam do wszystkiego, już się niestety kończy ;(,
-pieprz cayenne (Kamis) - używam praktycznie do wszystkiego,
-przyprawa do chili con carne (Kotanyi) - używam jak sama nazwa wskazuje :p
-papryka ostra/słodka (Prymat/Kamis/Kotanyi/Appetitta),
-czosnek granulowany (Kamis) - np. do brokułów gotowanych na parze,
-przyprawa gyros - kiedyś dawałem prawie wszędzie, teraz ogólnie odchodzę od mieszanek przypraw, wolę sam dawać pojedyncze składniki,
-curry (Kamis) - do niektórych jednogarnkowych potraw ryżowych,
-kurkuma (Kamis) - jw.,
-przyprawa do dań z ziemniaków (Kamis/Prymat) -jak nazwa wskazuje ;),
-posypka do kanapek i innych dań (przyprawy bez chemii) - na kanapki,
-oprócz tego oczywiście zioła prowansalskie, bazylia, oregano, majeranek - jak jest to z własnej hodowli jak nie to też zazwyczaj Kamis,
-pieprz, sól oczywiście :p

W sumie lista wyszła dość długa ale wbrew pozorom jest to marny zestaw używanych przypraw więc chętnie poczytam co polecacie. Interesują mnie za równo inne zioła (jakie do czego pasuje itp), jak i różne gotowe przyprawy. Jest dużo znanych mi przypraw, do których po prostu nie jestem przyzwyczajony więc nie wiem do czego ich używać tak żeby grała gitara :p

Ostatnio było mi dane spróbować sera podpuszczkowego z czarnuszką i muszę powiedzieć, że jest w.y.j.e.b.a.n.y ;) A jak jeszcze poczytałem o właściwościach czarnuszki to ogólnie super sprawa tylko nie wiem gdzie ją zdobyć ;(-
Jestem Polakiem - więc mam obowiązki polskie: są one tym większe i tym silniej się do nich poczuwam, im wyższy przedstawiam typ człowieka.


Avatar użytkownika
telep_lbn

UŻYTKOWNIK
 
Posty: 178
Images: 33
Dołączył(a): 15 wrz 2012, o 23:35
Lokalizacja: południowy-wschód
Papryki:

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Re: Przyprawy, których używacie regularnie

Postprzez Oui » 21 lis 2012, o 09:26

Możesz sobie posiać w ogródku. Ja jej używam w miksie przypraw do pieczywa i innych podobnych placko-wypieków a'la tortilla.
Co do tego, co używam na codzień, to gdzieś niżej w tym dzialem jest temat z moimi przyprawami. Na początku używałem czasem gotowych miksów, ale już całkowicie tego nie używam. Nawet jeśli w składzie nie ma chemii to i tak jest inny smak niż naturalne składniki, które sobie sam wyhoduje, wysusze i zmiele. Także jeśli ktoś posiada jakiś mały kąt to niech samemu sobie sieje zioła. Przydają się do przypraw i do gotowania - świeże listki.

Z tego co wymieniłeś to przyprawy do ziemniaków najbardziej mi smakują chemią. Bazylia sklepowa też inaczej pachnie niż własna.
Avatar użytkownika
Oui

MŁODY CHILIHEAD
 
Posty: 469
Images: 2
Dołączył(a): 8 maja 2011, o 09:59
Lokalizacja: Wrocław
Pochwały: 1
Highscores: 3
Papryki: Purple Flash

Re: Przyprawy, których używacie regularnie

Postprzez karlos » 21 lis 2012, o 13:21

Oui czy znasz jakieś pewne źródło, gdzie można zakupić nasiona ziół?
kocham chili pod każdą postacią :)
Obrazek
Jeśli lubisz chili i cycki to kliknij w baner powyżej <chili>
MIEJSCE NA SPAM--->
Avatar użytkownika
karlos

VIP CHILIHEAD
 
Posty: 2098
Images: 28
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 14:39
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 1
Papryki:

Re: Przyprawy, których używacie regularnie

Postprzez hanka » 21 lis 2012, o 13:30

nie zna życia ten, który nie używa kolendry i kuminu.

na suchą patelnie zawsze w stosunku 1:2.


ciekawostka przyrodnicza: pluskwy pachną jak nasiona kolendry ;)
Wsadzę ci głowę do pralki.
Avatar użytkownika
hanka

VIP
MŁODY CHILIHEAD
 
Posty: 518
Dołączył(a): 8 maja 2011, o 13:52
Lokalizacja: kraków
Papryki:

Re: Przyprawy, których używacie regularnie

Postprzez xlukaszox » 21 lis 2012, o 17:25

Mój susz jaki mi wyszedł jest zaje... wszystko dodawałem na oko ogólnie z 30 suszonych w składzie 7pot,habanero chocolate, scoth bonnet, big sun habanero, naga morich i co najlepsze wędzone jalapeno i trochę ziół prowansalskich dodałem ;)
Avatar użytkownika
xlukaszox

SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1215
Images: 278
Dołączył(a): 19 cze 2011, o 16:01
Lokalizacja: Ziemia Lubelska
Pochwały: 12
Papryki: http://www.hot-chili.com

Re: Przyprawy, których używacie regularnie

Postprzez Oui » 25 lis 2012, o 13:31

Z moich doświadczeń:
RNOS ożarów mazwiecki - nie polecam
Smak i Zdrowie - tutaj średnio.. czasem rośnie, czasem w ogóle
PlantiCo - najlepsze, zawsze pełne plony miałem
Nie pamiętam nazwy, ale jak jest sezon na zioła i "ogródkowanie" i w supermarketach są takie totalnie najtańsze nasiona typu "TESCO" itd. to też dobrze rosną. Lepiej niż te droższe firmy
Avatar użytkownika
Oui

MŁODY CHILIHEAD
 
Posty: 469
Images: 2
Dołączył(a): 8 maja 2011, o 09:59
Lokalizacja: Wrocław
Pochwały: 1
Highscores: 3
Papryki: Purple Flash

Re: Przyprawy, których używacie regularnie

Postprzez telep_lbn » 26 lis 2012, o 19:44

Wiadomo, że najlepsze będą przyprawy, które sporządzimy sami ale nie zawsze jest taka możliwość i czasem coś tak na szybko trzeba wziąć z półki i właśnie chciałem się dowiedzieć co najbardziej z tych sklepowych polecacie z najlepszym stosunkiem jakości do ceny?

Hanka - ta kolendra i kumin to np. do czego pasuje najlepiej? I w jakiej formie tego się używa? Liście, ziarna?
Jestem Polakiem - więc mam obowiązki polskie: są one tym większe i tym silniej się do nich poczuwam, im wyższy przedstawiam typ człowieka.


Avatar użytkownika
telep_lbn

UŻYTKOWNIK
 
Posty: 178
Images: 33
Dołączył(a): 15 wrz 2012, o 23:35
Lokalizacja: południowy-wschód
Papryki:

Re: Przyprawy, których używacie regularnie

Postprzez sic » 26 lis 2012, o 19:54

telep_lbn napisał(a):Hanka - ta kolendra i kumin to np. do czego pasuje najlepiej? I w jakiej formie tego się używa? Liście, ziarna?

np do klopsów ;) ( dobra kotletów )... ale hankowe klopsy z soczewicy, z kuminem, kolendrą, lubczykiem i pietruchą urywają pupe ( urywały by lepiej jak by sie nie rozpadały ;) ) ale tak czy siak były smaczne!


P.S.
Z tymi ziołami własnej produkcji to jest różnie bo np. jak sam sobie suszyłem bazylie toooo szczerze, nie czułem specjalnej różnicy pomiędzy tą sklepową, z oregano tak samo... więc dałem sobie spokój, jak ziółka to tylko świeże a susz lepiej kupic za 2zł w sklepie... ale może na emeryturze jak będę miał dom z dużym ogrodem to się pobawie w suszenie własnych na zimę :)
Avatar użytkownika
sic

CHILIHEAD TEAM
CHILIHEAD
 
Posty: 714
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 17:32
Lokalizacja: Silesia
Pochwały: 2
Papryki:

Re: Przyprawy, których używacie regularnie

Postprzez telep_lbn » 28 lis 2012, o 18:31

W takim razie będę musiał wypróbować do połączenie. Kolendry dodawałem póki co chyba tylko do tajskiego curry i muszę przyznać, że ma moc to ziółko ;)

Wiadomo, że świeże zioła robią najlepszą robotę, ale jak ma się ich parę sporych krzaczków to nie da się tego zjeść na bieżąco i czasem okazuje się, że po sezonie mamy już niezłe zapasy suszu ;)
Jestem Polakiem - więc mam obowiązki polskie: są one tym większe i tym silniej się do nich poczuwam, im wyższy przedstawiam typ człowieka.


Avatar użytkownika
telep_lbn

UŻYTKOWNIK
 
Posty: 178
Images: 33
Dołączył(a): 15 wrz 2012, o 23:35
Lokalizacja: południowy-wschód
Papryki:

Re: Przyprawy, których używacie regularnie

Postprzez hanka » 28 lis 2012, o 22:48

telep_lbn napisał(a):Hanka - ta kolendra i kumin to np. do czego pasuje najlepiej? I w jakiej formie tego się używa? Liście, ziarna?

cała indyjska kuchnia stoi na kuminie i kolendrze
Wsadzę ci głowę do pralki.
Avatar użytkownika
hanka

VIP
MŁODY CHILIHEAD
 
Posty: 518
Dołączył(a): 8 maja 2011, o 13:52
Lokalizacja: kraków
Papryki:

Następna strona

Powrót do Przyprawy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość