jako, że sezon na dynię trwa i nie wiecie co z niej dobrego zrobić wrzucam przepis na zupę na dobry początek
KREMOWA ZUPA Z DYNI
na dwie porcje:
- pół małej dyni - obranej i pokrojonej w drobną kostkę
- 3 łyżki stołowe masła, albo innego tłuszczu,
- 1 duży ząbek czosnku - rozgnieciony
- 1 duża cebula - obrana i pokrojona
- 3 szklanki wywaru z warzyw (od biedy może być z kostki)
- 1 płaska łyżeczka suszonego imbiru
- 1/2 łyżeczki kurkumy (głównie dla koloru, można pominąć, ale bez niej wychodzi bura breja zamiast ślicznego pomarańczoweo kremu )
- sól i pieprz
- dla chętnych odrobina curry
- 2 płaskie łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego
- mleko lub śmietana do zabielenia
- opcjonalnie ostrość jakaś, ale ja tę zupę lubię łagodną, więc nic nie dodawałam
CZYNNOŚCI ZASADNICZE:
1 W rondlu o grubym dnie topimy masło. Wrzucamy dynię, cebulę i czosnek. Na wolnym ogniu podsmażamy wszystko aż cebulka i czosnek się zezłocą a dynia trochę zmięknie.
2 Dodajemy wywar z warzyw, przyprawy i przykrywamy rondel. Gotujemy aż dynia będzie miękka.
3 Teraz miksujemy wszystko na krem, najwygodniej będzie blenderem
4 Dodajemy mleka lub śmietanki, mieszamy dokładnie.
tada!
jak macie jeszcze jakiś pomysł na dynie to piszcie niżej