To jest przepis który nie dawno dorwałem a który stanowi niezłą bazę do dalszych eksperymentów.
3 kg czerwonej papryki
30 dag papryki startej chili (w proszku 1 łyżeczka do kawy)
1/2 l oleju
1 i 1/2 szkl. octu 10%
3 kostki rosołowe
1 łyżeczka wegety
1/2 kg cukru
Paprykę zemleć na dużych oczkach i połączyć ze wszystkimi składnikami, gotować 20 min. Dodać do smaku:
liść laurowy, ziele angielskie, bazylie, oregano, 5 ząbków czosnku (rozdrobniony), 3 małe puszki koncentratu pomidorowego. Zagotować, gorące wkładać do słoików i odwracać do góry dnem.
Do sosu po pierwsze wrzuciłem ok. 100g red habanero mielonej z nasionami również na dużych oczkach. Wegete która przede wszystkim jest kurewsko słona zastąpiłem kucharkiem. Z takiego zestawu wychodzi ok. 10-12 słoików o poj. 180 ml