Przędziorki to małe (0.5 mm), półprzezroczyste stawonogi z rzędu pajęczaków. Ich cykl życiowy obejmuje pięć stadiów: jajo, larwa, poczwarka pierwotna, poczwarka wtórna, postać dorosła i może trwać od ośmiu dni latem, aż do ośmiu tygodni przy temperaturze 10 oC. Przy niesprzyjających warunkach zimują w różnych szczelinach lub w ziemi, przy wysokiej temperaturze żerują przez cały rok.
Szkodliwość
Ich niezwykłe wprost zdolności reprodukcyjne sprawiają, że roztocza te w bardzo krótkim czasie wyrządzają olbrzymie szkody.Najgroźniejszy dla upraw pod osłonami jest przędziorek chmielowiec (Tetranychus urticae). Gatunki z rodzaju Tetranychus mogą także wyrządzać szkody w uprawach polowych. Przędziorki zwykle żerują na spodniej stronie liści, wysysając sok z komórek. Najpierw liściu pojawiają się drobne jasne plamki, blaszki i pędy okrywają się siateczką rdzy, po której wędrują malutkie pajączki. W miarę przybywania nowych osobników, plamek jest coraz więcej, liście brunatnieją, a w końcu usychają. Rośliny opanowane przez przędziorki mogą nawet obumrzeć.
Zwalczanie.
Podstawowym zagadnieniem w zwalczaniu przędziorków jest bardzo dokładne przeglądanie roślin, musi odbywać się co tydzień. Przędziorków szukamy na spodniej stronie starszych liści. Próg szkodliwości dla roślin ozdobnych i warzywnych 0,2 - 0,5 przędz. na cm liścia. Warto wiedzieć, że przędziorki przestają się rozmnażać, gdy wilgotność powietrza wynosi ponad 90%. Możemy, więc znacznie ograniczyć ich występowanie, często zraszając liście letnią miękką wodą oraz zwiększając wilgotność powietrza w mieszkaniu. Jeżeli jednak szkodników jest bardzo dużo, trzeba je zwalczać środkami przędziorkobójczymi, tzw. akarycydami. Można zastosować opryskiwanie środkiem Nissorun 050 EC (ale zwalcza on tylko jaja i larwy przędziorków).
Źródło: Porady ogrodnicze strona; E. Sikora, Pomidor i papryka,Warszawa, 2005.