Wędzarka tanim kosztem

Re: Wędzarka tanim kosztem

Postprzez Mr. Ed » 30 kwi 2015, o 15:30

Psyhe napisał(a):Jako ciekawostkę wklejam :)
Królowa ścierwa, czyli angielska kiełbasa :)

Bardzo Cię proszę, nie nazywaj sausages "kiełbasą"! :twisted:

Zawartość trocin 40% czy 60%?
.

Wysłane z mojego starego peceta z użyciem palców.

Growbox na białych LED-ach | Growlog 2014 | Growlog 2015 | Growlog 2016 | Growlog 2017
Avatar użytkownika
Mr. Ed

CHILIHEADMOD
SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1024
Images: 380
Dołączył(a): 16 kwi 2013, o 10:47
Lokalizacja: Zabrze
Pochwały: 55
Papryki: 2 kilo suszu z ubiegłych sezonów

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Re: Wędzarka tanim kosztem

Postprzez Psyhe » 30 kwi 2015, o 16:39

No oni nie mają innej więc podciagam pod kiełbase ;)

60 %
Obrazek
Avatar użytkownika
Psyhe

CHILIHEADMOD
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 1809
Images: 99
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 16:57
Lokalizacja: U królowej na kolanach
Pochwały: 6
Highscores: 3
Papryki:

Re: Wędzarka tanim kosztem

Postprzez pacpaw » 12 sie 2015, o 17:57

Obiecane zdjęcia mojej zadymiarni :mrgreen:

Kanal.jpg


Wypalanie.jpg


GregKrak dzięki za info z tym serem. Wywędziłem 2 kg krowiego "oscypka". Nawet nie myślałem, że robi się go tak banalnie prosto.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Avatar użytkownika
pacpaw

ROZKRĘCA SIĘ
 
Posty: 104
Images: 0
Dołączył(a): 30 cze 2013, o 09:17
Lokalizacja: Poznań
Papryki:

Re: Wędzarka tanim kosztem

Postprzez GregKrak » 13 sie 2015, o 19:32

pacpaw napisał(a):GregKrak dzięki za info z tym serem. Wywędziłem 2 kg krowiego "oscypka". Nawet nie myślałem, że robi się go tak banalnie prosto.


Cieszę się że wyszedł Ci "ala oscypek" z mojego przepisu :)
Za miesiąc może półtora mam zamiar ostro zadymiać i wypróbować moje nowe przepisy :)
Obrazek
Avatar użytkownika
GregKrak

SPONSOR
UŻYTKOWNIK
 
Posty: 182
Images: 33
Dołączył(a): 25 mar 2015, o 19:49
Pochwały: 7
Papryki:

Re: Wędzarka tanim kosztem

Postprzez GregKrak » 13 gru 2015, o 18:07

Idą święta, więc wczoraj uwędziłem troszkę mięcha: balerony, szynki, boczki, żeberka oraz polędwice:

1041010411104121041410415
Obrazek
Avatar użytkownika
GregKrak

SPONSOR
UŻYTKOWNIK
 
Posty: 182
Images: 33
Dołączył(a): 25 mar 2015, o 19:49
Pochwały: 7
Papryki:

Re: Wędzarka tanim kosztem

Postprzez Robcyk » 13 gru 2015, o 18:15

Za wcześnie. Podejrzewam że do Świąt mogłoby się takie stadko pyszności znacznie uszczuplić. Bo wygląda naprawdę apetycznie :) <thumright>
Avatar użytkownika
Robcyk

MŁODY CHILIHEAD
 
Posty: 478
Dołączył(a): 9 paź 2011, o 18:56
Lokalizacja: Tarnobrzeg
Pochwały: 3
Papryki:

Re: Wędzarka tanim kosztem

Postprzez GregKrak » 13 gru 2015, o 18:21

Robcyk napisał(a):Za wcześnie. Podejrzewam że do Świąt mogłoby się takie stadko pyszności znacznie uszczuplić. Bo wygląda naprawdę apetycznie :) <thumright>

Oj uszczupli się :)
Obrazek
Avatar użytkownika
GregKrak

SPONSOR
UŻYTKOWNIK
 
Posty: 182
Images: 33
Dołączył(a): 25 mar 2015, o 19:49
Pochwały: 7
Papryki:

Re: Wędzarka tanim kosztem

Postprzez Psyhe » 13 gru 2015, o 18:49

:cry:
Gdzie moje kiełby :(
Obrazek
Avatar użytkownika
Psyhe

CHILIHEADMOD
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 1809
Images: 99
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 16:57
Lokalizacja: U królowej na kolanach
Pochwały: 6
Highscores: 3
Papryki:

Re: Wędzarka tanim kosztem

Postprzez Turtle » 31 sty 2017, o 19:42

Ktoś kiedyś chciał foty mojego dymogeneratora:
Obrazek
Obrazek
W środek daje rozrzażony węgiel drzewny (jakieś 5szt) a na około olchowe trociny + trochę owocowych (jabłoń).. i co roku jakieś 90kg mięcha :D
Avatar użytkownika
Turtle

MŁODY CHILIHEAD
 
Posty: 458
Images: 2
Dołączył(a): 12 lut 2013, o 12:21
Lokalizacja: Pomorskie
Pochwały: 2
Papryki:

Re: Wędzarka tanim kosztem

Postprzez bifu » 11 mar 2017, o 18:36

Wrzucę i ja kilka fotek z procesu tworzenia domowej wędzarki.
12516
Palenisko w odległości 1,5m od wędzarni coby nie spalić kabaniny
12517
Ściany zadymiarni są podwójne, tzn.wewnątrz deski lecą w pionie, a od zewnątrz jak widać w poziomie. Stwierdziłem, że jak się deski rozeschną to podwójna ścianka zabezpieczy ewentualne dziury między dechami.
12518
Siatka na dnie zapobiegnie ewentualnemu wpadnięciu kiełbachy do dziury, a druga funkcja to grill, całkiem fajne wychodzą ziemniaczki odymiane :mrgreen: oczywiście w trakcie wędzenia, bo szkoda marnować miejsca 8-)
12519
Pierwsze rozpalenie
12521
12522
A tu straszy synciu pilnuje coby nikt wsadu z wędzarni nie podprowadził :mrgreen:
12523

Robiąc 1,5m odległość od wędzarni do paleniska, byłem pewien, że zapobiegnie to ewentualnemu spaleniu wsadu, ale nie pomyślałem o jednym <piwo> . Podczas jakiejś imprezy było właśnie za dużo <piwo> i wędzący się kurczak trochę się zeskwarzył :oops:
Niemniej jednak wędzarnia to baaardzo potrzebna "budowla". Wędliny czy kiełbacha samemu zrobiona i uwędzona smakuje o niebo lepiej niż sklepowa, a i poleży w lodówce nawet trzy tygodnie co najwyżej się zeschnie a nie jak "miastowe" złapie po dwóch dniach kolory tęczy :mrgreen:

P.S.Całość materiałów do produkcji zamknęła się w kwocie 400 zł, ale frajda przy robieniu i teraz najedzony brzuszek po uwędzeniu wsadu - bezcenna :D
Avatar użytkownika
bifu

MAŁOMÓWNY
 
Posty: 99
Images: 208
Dołączył(a): 22 lip 2016, o 11:34
Lokalizacja: Ropczyce
Pochwały: 3
Papryki:

Poprzednia strona

Powrót do Inne

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości

cron