Marynowanie papryk

Re: Marynowanie papryk

Postprzez skazany » 26 paź 2014, o 11:47

zakręcam i pasteryzuje 15min czyli co robie z nimi przez te 15 minut
Avatar użytkownika
skazany

NOWY
 
Posty: 16
Images: 13
Dołączył(a): 20 paź 2014, o 12:09
Lokalizacja: Świdnica
Papryki: Habanero - kiepski start bo zbyt późny

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Re: Marynowanie papryk

Postprzez Syndi » 26 paź 2014, o 12:33

Od paru lat robię marynowane papryki i NIGDY nie pasteryzuję ani nie robię żadnych "kombinacji alpejskich" ze słoikami.
Jest to zbędna czynność.
Papryki przygotowane wg mojego sposobu wytrzymują nawet kilka lat w piwnicy.

A wygląda to tak:
1. Sprawiam papryki (Jalapeno kroję w grubsze lub cieńsze plastry, małe - Lemno Drop, Aji Cito - nacinam przez środek, Rocoto kroje w kawałki).
2. Przygotowuję marynatę wg przepisu wołka (2 post w tym wątku), ale nie dodaję octu.
3. Do zagotowanej marynaty wrzucam papryki (tyle, żeby je nakryło - można lekko ugnieść, wtedy wiadomo, że zalewy wystarczy) - na 3-5 minut.
4. Wszystko cały czas jest na małym gazie.
5. Przekładam papryki do słoików.
6. Dodaję ocet i szybko zagotowuję.
7. Zalewam gotującą się marynatą.
8. Zakręcam słoiki i czekam aż zakrętki wciągną (czasem 1-na na 20-30 słoików nie wciągnie, to jest to zjedzenia w 1-szej kolejności)

Tak przygotowane papryki nie są ani za surowe ani za bardzo przegotowane.
Obrazek Obrazek
Avatar użytkownika
Syndi

CHILIHEADMOD
SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1304
Images: 52
Dołączył(a): 16 maja 2011, o 16:13
Lokalizacja: wieś niedaleko od Stolicy
Pochwały: 20
Highscores: 1
Papryki: ...są dla mnie najważniejszą przyprawą

Re: Marynowanie papryk

Postprzez Psyhe » 26 paź 2014, o 12:35

Dodam jeszcze że podstawa, jak dla mnie przy robieniu marynat bez pasteryzacji to porzadne umycie i wyparzenie słoików
Obrazek
Avatar użytkownika
Psyhe

CHILIHEADMOD
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 1809
Images: 99
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 16:57
Lokalizacja: U królowej na kolanach
Pochwały: 6
Highscores: 3
Papryki:

Re: Marynowanie papryk

Postprzez Syndi » 26 paź 2014, o 12:37

i ważne jeszcze, żeby przed zakręceniem przetrzeć brzeg słoika oraz zakrętkę - ręcznikiem papierowym lub czystą, suchą ściereczką
Obrazek Obrazek
Avatar użytkownika
Syndi

CHILIHEADMOD
SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1304
Images: 52
Dołączył(a): 16 maja 2011, o 16:13
Lokalizacja: wieś niedaleko od Stolicy
Pochwały: 20
Highscores: 1
Papryki: ...są dla mnie najważniejszą przyprawą

Re: Marynowanie papryk

Postprzez SeanPrice » 10 gru 2015, o 15:03

Podłączę się pod ten temat. Jak należy przechowywać ostre papryczki (c. reaper)? Zainteresowany jestem zakupem ww. papryk (nawet na forum dałem dziś ogłoszenie kupna :) ) i zastanawia mnie, czy takie papryczki należy trzymać w lodówce czy w dobrze nasłonecznionym miejscu czy jeszcze jakoś inaczej? Jeśli na forum są już wpisy na ten temat to poproszę o podesłanie linku- niestety, nie znalezałem.

Z góry dzięki!
<chili>
Avatar użytkownika
SeanPrice

ŚWIEŻAK
 
Posty: 9
Dołączył(a): 10 gru 2015, o 13:46
Lokalizacja: Gdynia
Papryki:

Poprzednia strona

Powrót do Porady

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości