Skladniki:
-2 puszki ciecierzycy
-mniej wiecej 200g swiezego szpinaku
-2 lyzki maki z ciecierzycy
-sol, pieprz
-1 lyzka kminu w ziarnach
-1 lyzeczka papryki
-0.5 lyzeczki kurkumy
-olej do smazenia
Na malej ilosci oleju podsmazamy szpinak az zrobi sie miekki. Prazymy ziarna kminu i mielimy.
Do blendera wrzucamy wszystkie skladniki oprocz oleju i blendujemy az do uzyskania konsystencji podobnej do mielonego miesa. Jezeli masa bedzie zbyt sucha mozna dodac troche wody lub bulionu. Formujemy kulki jak do pulpetow , obtaczamy w resztach maki cieciorkowej, odstawiamy do lodowki na mniej wiecej godzine i smazymy az uzyskaja ladny lekko brazowy kolor.
Podajemy z ostym sosem lub sosem tahini.
Fotka z ggl
PS: nie, to nie jest falafel. Falafel to danie ze zmielonej SUROWEJ ciecierzycy. Roznica jest bardzo duza.