Nazwa: Poblano
Gatunek: c. annuum
Skala ostrości 1-10: 2 (1tys - 2tys SHU)
Kraj pochodzenia: Meksyk (Puebla)
Wielkość owoców: dł. ok. 15 cm, śr. 6-7 cm
Kolorystyka: niedojrzałe - ciemno purpurowo zielone, dojrzałe - ciemno czerwone - do brązowego i prawie czarnego
Wysokość krzaka: 60 cm
Informacje:• jedna z najpopularniejszych papryk uprawianych w Meksyku,
• jest papryką która lubi duże nasłonecznianie, a jej okres wegetacyjny to aż 200 dni (chociaż niektóre źródła podają że mniej),
•
suszone POBLANO noszą nazwę;
ANCHO (suszone są czerwone papryki) lub
MULATO (suszone są czarno-brązowe papryki), zmielone są bardzo popularną przyprawą w kuchni meksykańskiej,
• papryka ma smak słodkawy;
• ze względu na "woskową" skórkę - usuwa się ją przed spożyciem, ale nie jest ona jakoś specjalnie twarda i nie przeszkadza w konsumpcji,
• ostra bliżej ogonka, przy końcówce prawie w ogóle nieostra,
• z Poblano robi się meksykańską potrawę narodową: chiles en nogada - i podaje w dniu niepodległości
Poblano_EC.png
Mulato_EC.png
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.