Odświeżę trochę temat, bo jest mi bliski
Różnicą pomiędzy kamieniem, a blachą lub patelnią jest taka, że kamień jest porowaty dzięki czemu lepiej odbiera wilgoć z ciasta.
Tanim sposobem na kamień do pizzy jest udanie się do kamieniarza (takiego od nagrobków) i zapytać czy nie ma jakiegoś pasującego nam kawałka. Przy odrobinie szczęścia dostaniecie go za darmo.
Pamiętajcie, że kamień nie może być impregnowany.
Dlatego uważałbym na marketowe płyty. Kamieniarza też lepiej zapytać czy kamień nie był czymś potraktowany, bo możecie zrobić sobie po prostu krzywdę.
Osobom, które nie mają zamiaru zaopatrywać się w kamień polecam ustawić piekarnik na grzanie od dołu i ustawić maksymalną temperaturę.
Na sam spód położyć kratkę i po nagrzaniu piekarnika na niej umieścić blachę z pizzą.
Ten sposób wykorzystuję na zrobienie ciasta w stylu pan pizza - czyli grube ciasto w wysokiej blaszce, z większą ilością tłuszczu (tak jak grube w Pizza Hut)