Ten przepis nie będzie ostry, ale polecam. Szybka i meeega smaczna przekąska
Składniki:
kilka naleśników (przepis na ciasto poniżej)
200 g wędzonego łososia
100 g ziołowego serka
100 g świeżej rukoli (lub roszponki)
1/2 cytryny (sok)
garść świeżej bazylii
pieprz
Ciasto na naleśniki:
1 szklanka mleka
200 g mąki
jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
masło
sól
Przygotować ciasto na naleśniki.
W misce roztrzepać jajko z łyżeczką proszku do pieczenia. Dolać mleko i powoli wsypywać mąkę, cały czas mieszając. Dodać szczyptę soli. Ciasto na naleśniki musi być lekko płynne, tak, żeby po wylaniu na patelnię można było swobodnie rozprowadzić je na całej powierzchni. Smażyć na maśle z każdej strony ok. 2-3 minut. Odstawić.
Zamiast naleśników własnej roboty, można użyć tortilli. Podawać na zimno lub na ciepło zrumieniając ją na suchej patelni, jednak czasem po podgrzaniu ciężko się zawija.
Ostudzone naleśniki ułożyć na desce posmarować warstwą serka, następnie ułożyć bazylię i łososia całość skropić sokiem z cytryny.
Naleśniki z farszem zrolować, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 10 minut.
Po schłodzeniu pokroić rolady na około 1 cm. paski. Na talerzach przygotowanych do podania rozłożyć porcję rukoli. Po czym ułożyć roladki z łososia.
Gotowe roladki z łososiem na rukoli oprószyć grubo mielonym pieprzem.
http://swiatostrosci.pl/roladki-z-lososiem-na-rukoli/