Sos ten na bazie wędzonych papryczek przypominający smakiem "Chipotle w sosie adobo"
7-10 papryk wędzonych (u mnie Bishop i Cyklon)
3 szklanki wody
1/2 cebuli pokrojonej w kostkę
1/4 szklanki sosu sojowego (ja użyłem mieszanki jasnego z ciemnym)
1/3 szklanki octu jabłkowego
1/4 szklanki ketchupu (ja używam ognistego)
1/4 łyżeczki soli
szczypta pieprzu
przyprawy oregano, bazylia
brązowy cukier w zależności od upodobań ja dodałem około łyżki
Wszystkie składniki (zioła i cukier na koniec) do garnka i na bardzo mały ogień, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Nie moczyłem także papryk wcześniej.Dodatkowo dla mocniejszego aromatu wędzonki, dodałem parę sztuk wędzonych śliwek. Czas odparowania do odpowiedniego sosiku zajął mi około 2 godzin.
Można też użyć zamiast cebuli surowej, marynowaną którą pokrojona dodaje na kilka minut przed końcem.