Przepis niezwykle prosty ale bardzo czasochłonny
Składniki
0,5 kg łopatki wieprzowej
30 dag słoniny (można pół na pół jak kto woli)
przyprawy
2-3 Goździki
3-4 Liście Laurowe
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
pół łyżeczki imbiru w proszku
pół łyżeczki cynamonu
sól i pieprz
Około 250 ml wody
Papryki jakie lubimy
Mięso kroimy w kostkę taką 3x3 tak samo słoninę ale drobniej
Pokrojone mięso wraz z słoniną liściami laurowymi i goździkami dajemy do garnka i zalewamy wodą
Gotuj na malutkim ogniu przez 3 godziny mieszając, mieszając co jakiś czas
Woda odparuje a mięso będzie się gotować w tłuszczu ze słoniny
Po około 2 godzinach mięso zacznie się rozwarstwiać na włókna
Jakieś pół godziny przed końcem dodajemy resztę przypraw
Przekładamy do słoików czekamy aż wystygnie
Bardzo pyszne aromatyczne mięsko daje się bez problemu rozsmarowywać po chlebie
O całkowicie odmiennym smaku niż obrzydliwe smalce
Nie było jakieś mocno ostre ,pewnie przez te wszystkie tłuszcze ale papryki było smakowo czuć dobrze
Polecam wypróbować bo naprawdę warto