Normatyw surowcowy na 5 porcji
- papryka 750 g
- marchew 200 g
- pietruszka 100 g
- cebula 250 g
- koncentrat pomidorowy 70 g
- olej 75 g
- kostka bulionowa 1 szt.
- pieprz, sól, cukier do smaku
Sposób wykonania
- Paprykę umyć, wyciąć ostrym nożem końcówkę, oczyścić z nasion.
Nadzienie
- Przeprowadzić obróbkę wstępną warzyw.
- Marchew i pietruszkę pokroić w słupki, cebulę w grubą kostkę i podsmażyć na oleju.
- Do podsmażonych warzyw dodać koncentrat pomidorowy, przyprawy i krótko poddusić.
- Napełnić nadzieniem owoce papryki.
- Kostkę bulionową rozpuścić w 1/2 litra wrzącej wody.
- Paprykę ułożyć w naczyniu żaroodpornym, podlać rosołem.
- Dusić pod przykryciem do miękkości.
- Podawać na gorąco z dodatkiem ryżu lub na zimno jako przekąskę.
- Porcja powinna ważyć 150 g.