Nazwa:Rocoto, Manzano, Canaria, Locoto, Perron
Gatunek: Capsicum Pubescens
Skala ostrości 1-10: Ostrość na poziomie 12,000-30,000 SHU , ale inne źródła podają 50,000-250,000 SHU
Kraj pochodzenia: Ameryka Południowa, Meksyk, występuje także w Andach
Wielkość owoców: od 3 do 5 cm
Kolorystyka: Mogą być żółte, zielone, czerwone a nawet pomarańczowe.
Wysokość krzaka: 60-100 cm
Informacje:
Jest to papryka pochodząca z Peru. Wyglądem przypomina gruszkę "Pera" lub jabłko "Manzana". Ta papryka ma długi sezon wegetacyjny, kwiaty pojawiają się od sierpnia do września, bardzo długo kiełkuje bo około miesiąca. Rocoto lubi chłodniejszy klimat, występuje w Andach na wysokości 3000 mnpm, gdzie wytrzymuje spadki temperatur nawet do -5. Nasiona tej papryki są koloru czarnego. Jest to papryka wieloletnia i może owocować nawet do 15lat !!!! Uwaga, jej liście wytwarzają substancje drażniące, które mogą powodować oparzenia skóry. Nadaje się do wszelkiego rodzaju sals,sosów, można ją faszerować, mrozić. Natomiast nie polecane jest jej suszenie.