Mike B. napisał(a):Stary na pewno jest bardziej rzeczowy niż Twoja odpowiedź - ja podałem tylko podpowiedź pisząc że "chyba|" się nada. Jak nie wiesz nic w temacie to lepiej nic nie pisz albo chociaż kogoś pokieruj w inną stronę - jak przeczyta te wpisy na forum to na pewno zrozumie
nie martw się - to nie był link dla Ciebie tylko dla pytającego jak nie będzie chciał to nie skorzysta.
Pozdrawiam
Mylisz się i tu cię mam
To teraz zacznę po kolei. Cały twój link po przeczytaniu uznaje że bezużyteczny, nie wnoszący nic do tematu! Jeśli uważasz, że przyrównywanie papryk do ogólnikowego słowa
rośliny jest strzałem w dziesiątkę to jesteś w wielkim błędzie oraz świadczy tylko i wyłącznie źle o tobie ( a dokładnie o brak pewnych podstaw wiedzy twojej nie mojej
). Świat roślin jest o wiele bardziej urozmaicony niż sobie myślisz i często niesie to za sobą skrajne zapotrzebowania wybranych gatunków!
Tak się składa, że owymi (ogólnikowo przedstawionymi roślinami) interesuję się od dłuższego czasu i nie nazwę siebie specjalistą w żadnej dziedzinie uprawy roślin
, ale ciągle się kształcę w tym kierunku na UP w Poznaniu.
"Źródłem azotu dla akwariów jest w zasadzie wyłącznie pokarm dla ryb i innych zwierząt tworzących jego faunę. W ramach swojego metabolizmu ryby wydalają do wody amoniak, a dokładniej jony amonowe, które zwiększają pH wody. Drugim źródłem amoniaku są gnijące szczątki na ściankach i dnie akwarium .
Wydalane jony amonowe są przekształcane w jony azotynowe i azotanowe przez bakterie z rodzaju Nitrosomonas i Nitrosospira . Azotany, a zwłaszcza azotyny są dla żyjących w akwarium organizmów jeszcze bardziej zabójcze od amoniaku. Za dopuszczalne stężenie azotynów przyjmuje się 0,5 mg/l, a azotanów 50 mg/l. Jony te są jednak łatwo absorbowane przez rośliny wodne, dla których stanowią rodzaj naturalnego nawozu. Oprócz tego rośliny absorbują dwutlenek węgla i wydalają tlen potrzebny do życia wszystkim organizmom, co jednak nie jest częścią cyklu azotowego."
Dodatkowo warto wspomnieć że:
-woda wodzie akwariowej nie jest równa
-każde akwarium żyje (jest to mały ekosystem) i np. każdy gatunek rośliny pobiera przeróżne "składniki" i w innych ilościach, pozostawiając inne w wodzie...
-to wszystko nie jest takie proste i każde akwarium trzeba traktować inaczej
-stężenie wybranych składników będzie zależało od wielu czynników: wielkości akwarium, ilości ryb, roślin, karmienia, rodzaju i jakości filtracji
Woda z 5L akwarium z żwirkiem rzecznym i złotą rybką nie będzie odpowiadała wodzie z 100L lub większego zbiornika, gdzie podłoże jest z dodatkiem wapieni + przeróżne rośliny akwariowe.
Nie wyobrażam sobie ogólnikowego opisywania tematu,
a tym bardziej twoich postów, które są pozbawione sensownych argumentów za lub przeciw.
Rozumiem, że bierzesz na siebie cała odpowiedzialność za swoje wypowiedzi w tym temacie oraz podawane linków do materiałów, które mogą zostać opacznie zinterpretowane przez czytające je osoby? Bo ja ciągle zostaje przy tym co tu napisałem, nie ma co kombinować, chcesz mieć dorodne papryki, kup dobry nawóz!
post z dedykacją dla Mike B. od "speca akwarystycznego"