Kawówka
Napisane: 14 sty 2012, o 17:37
Potrzebujemy:
- 0,5L wódki,
- 3-5 łyżek miodu wedle uznania,
- 50g kawy ziarnistej dobrej jakości.
Na samym początku prażę przez 5 min ziarna kawy na teflonowej patelni dzięki czemu kawa nabiera dodatkowego aromatu. W międzyczasie rozrabiam miód w ciepłej wodzie (max 100ml) i przelewam do butelki.
Ziarna kawy, wrzucam do moździerza i delikatnie je miażdżę. Przesypuje do butelki. Dolewam wódki do pełna i mamy naleweczkę.
Do nalewki można też dodać kilka przypraw wedle uznania, np goździki, cynamon, wanilie. Wszystko zależy od naszego gustu. Polecam eksperymentować.
Okres leżakowania trunki to minimum 3 tygodnie. U mnie po 3 miesiącach przyjdzie czas na degustacje .
GOTOWE
- 0,5L wódki,
- 3-5 łyżek miodu wedle uznania,
- 50g kawy ziarnistej dobrej jakości.
Na samym początku prażę przez 5 min ziarna kawy na teflonowej patelni dzięki czemu kawa nabiera dodatkowego aromatu. W międzyczasie rozrabiam miód w ciepłej wodzie (max 100ml) i przelewam do butelki.
Ziarna kawy, wrzucam do moździerza i delikatnie je miażdżę. Przesypuje do butelki. Dolewam wódki do pełna i mamy naleweczkę.
Do nalewki można też dodać kilka przypraw wedle uznania, np goździki, cynamon, wanilie. Wszystko zależy od naszego gustu. Polecam eksperymentować.
Okres leżakowania trunki to minimum 3 tygodnie. U mnie po 3 miesiącach przyjdzie czas na degustacje .
GOTOWE