Strona 1 z 1

Likier mleczny

PostNapisane: 2 sty 2012, o 13:30
przez wlodizw
Składniki:
-pół litra mleka (surowego)
-pół litra spirytusu
-pół cytryny pokrojonej w plasterki
-pół laski wanilii (opcjonalnie cukier waniliowy)
-300g cukru

Przygotowanie:
Do większego słoja wlać mleko, dodać cytrynę (bez pestek), wanilię i cukier. Zalać wszystko spirytem, przykryć szczelnie i odstawić na dwa tygodnie. CZĘSTO POTRZĄSAĆ SŁOJEM.
Po dwóch tygodniach płyn przefiltrować przez gazę i zlać do butelki.

Re: Likier mleczny

PostNapisane: 9 kwi 2015, o 07:20
przez Drozdek
Składniki:
1l mleka (może być UHT)
0,5 l spirytusu
70 dkg cukru
5-6 cytryn

Cytryny dokładnie umyć, wyparzyć wrzątkiem i obrać (można zetrzeć na drobnej tarce) bardzo cienko w taki sposób aby uzyskać samą żółtą skórkę (bez białego miąższu, gdyż wtedy nalewka będzie gorzkawa). Uzyskaną skórkę cytryny zalać spirytusem, i odstawić na nim. 2 tygodnie. Od czasu do czasu można zabełtać.
Po 2 tyg cukier rozpuścić w mleku i połączyć z przefiltrowanym spirytusem. Rozlać do butelek.
I teraz najważniejsze: napój należy trzymać w zamrażalniku! Nie ma obawy, nie zamarznie. Jednak nie polecam oblizywać butelki :P