Likier mleczny

Czy trzeba coś więcej tłumaczyć ;)

Likier mleczny

Postprzez wlodizw » 2 sty 2012, o 13:30

Składniki:
-pół litra mleka (surowego)
-pół litra spirytusu
-pół cytryny pokrojonej w plasterki
-pół laski wanilii (opcjonalnie cukier waniliowy)
-300g cukru

Przygotowanie:
Do większego słoja wlać mleko, dodać cytrynę (bez pestek), wanilię i cukier. Zalać wszystko spirytem, przykryć szczelnie i odstawić na dwa tygodnie. CZĘSTO POTRZĄSAĆ SŁOJEM.
Po dwóch tygodniach płyn przefiltrować przez gazę i zlać do butelki.
trans-8-metylo-N-wanilino-6-nonenamid rządzi


Obrazek
Avatar użytkownika
wlodizw

VIP
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 2311
Images: 114
Dołączył(a): 19 kwi 2011, o 10:10
Lokalizacja: Łódź
Pochwały: 7
Papryki: lubię jeść i lubię jak mnie po nich piecze tu i tam...

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Re: Likier mleczny

Postprzez Drozdek » 9 kwi 2015, o 07:20

Składniki:
1l mleka (może być UHT)
0,5 l spirytusu
70 dkg cukru
5-6 cytryn

Cytryny dokładnie umyć, wyparzyć wrzątkiem i obrać (można zetrzeć na drobnej tarce) bardzo cienko w taki sposób aby uzyskać samą żółtą skórkę (bez białego miąższu, gdyż wtedy nalewka będzie gorzkawa). Uzyskaną skórkę cytryny zalać spirytusem, i odstawić na nim. 2 tygodnie. Od czasu do czasu można zabełtać.
Po 2 tyg cukier rozpuścić w mleku i połączyć z przefiltrowanym spirytusem. Rozlać do butelek.
I teraz najważniejsze: napój należy trzymać w zamrażalniku! Nie ma obawy, nie zamarznie. Jednak nie polecam oblizywać butelki :P
Avatar użytkownika
Drozdek

ROZKRĘCA SIĘ
 
Posty: 118
Images: 4
Dołączył(a): 25 lut 2015, o 19:40
Lokalizacja: pomorze
Pochwały: 4
Papryki: ostre


Powrót do Napoje i alkohole

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości

cron