Cytrynówka

Czy trzeba coś więcej tłumaczyć ;)

Cytrynówka

Postprzez wlodizw » 2 sty 2012, o 13:15

Produkty:
- dwie cytryny
- 250 g cukru
- pół litra spirytusu
- pół litra wody

Przygotowanie:
Szorujemy cytryny i obieramy z nich skórkę (ale tylko to żółte, to białe jest goryczkawe). Zalewamy tą skórkę wrzątkiem z cukrem. Mieszamy.
Na drugi dzień zlewamy ten syrop do butelki/karafki i dolewamy spiryt. Po przegryzieniu otrzymujemy wspaniałą cytrynóweczkę o kolorze kanarkowym.

Smacznego :)
trans-8-metylo-N-wanilino-6-nonenamid rządzi


Obrazek
Avatar użytkownika
wlodizw

VIP
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 2311
Images: 114
Dołączył(a): 19 kwi 2011, o 10:10
Lokalizacja: Łódź
Pochwały: 7
Papryki: lubię jeść i lubię jak mnie po nich piecze tu i tam...

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Re: Cytrynówka

Postprzez blk » 2 sty 2012, o 13:20

A co z pozostałymi częściami cytryny?
Avatar użytkownika
blk

ROZKRĘCA SIĘ
 
Posty: 142
Dołączył(a): 16 maja 2011, o 16:50
Papryki:

Re: Cytrynówka

Postprzez wlodizw » 2 sty 2012, o 13:23

Możesz sobie wrzucić do herbaty albo zrobić lemoniadę. tu są potrzebne tylko te żółte części skórki, czyli trzeba bardzo cienko ją odkroić.
A najpierw dobrze wyszorować skórkę
trans-8-metylo-N-wanilino-6-nonenamid rządzi


Obrazek
Avatar użytkownika
wlodizw

VIP
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 2311
Images: 114
Dołączył(a): 19 kwi 2011, o 10:10
Lokalizacja: Łódź
Pochwały: 7
Papryki: lubię jeść i lubię jak mnie po nich piecze tu i tam...

Re: Cytrynówka

Postprzez V3rtyX » 2 sty 2012, o 13:24

Cytryne mozesz zjesc tak jak mandarynke.
'Królestwo Boże jest w was i wokół was... nie w pałacu z drewna i kamienia. Królestwo Boże jest w was i wokół was... nie w budynkach z drewna i z kamienia. Rozłup kawałek drewna, a będę tam
Ktokolwiek odkryje znaczenie tych prawd nie zazna śmierci.
Avatar użytkownika
V3rtyX

SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1302
Images: 79
Dołączył(a): 24 maja 2011, o 12:56
Papryki:

Re: Cytrynówka

Postprzez blk » 2 sty 2012, o 13:27

Ja tez trę skórkę (fuck, jak to brzmi :shock: :shock: )
Odrzucam te białe części i pestki i resztę wrzucam do rozrobionego spirytu. Często szejkuję i po kilku dniach przecedzam. Czekam aż się sklaruję i jak jestem spragniony to wypijam od razu, a jak nie jestem spragniony albo zapomnę o niej to stoi dłużej i jest o niebo lepsza.
Avatar użytkownika
blk

ROZKRĘCA SIĘ
 
Posty: 142
Dołączył(a): 16 maja 2011, o 16:50
Papryki:

Re: Cytrynówka

Postprzez qielbux » 8 sty 2012, o 15:53

To ja mam przepis na cytrynówkę dla cierpliwych :)

6 cytryn
pół litra spirytusu
pół litra wody
pół kg cukru

5 cytryny dokładnie obieramy (wywalamy jak najwięcej białego miąższu, bo jak ktoś słusznie wspomniał jest gorzki), z szóstej ścieramy skórę i też dokładnie obieramy, wrzucamy do słoja i zalewamy spirytusem. Cytryny macerują się dwa miesiące tylko ze spirytusem, więc co kilka dni wstrząsamy słojem.

Po dwóch miesiącach kilkukrotnie gotujemy wodę z cukrem dokładnie szumując i gorącą przelewamy do butelek. Do gorącej wody wlewamy spirytus (najlepiej przez bibułę filtracyjną) i odstawiamy na 2-3 miesiące.

Moc regulujemy przez dodawanie odpowiedniej ilości wody (dając na pół litra spirytusu 0,75 l wody, wychodzi nam nalewka ok 40%), a wytrawności przez ilość dodanego cukru (im mniej, tym bardziej wytrawna).

I gotowe! :D
http://camacho.pl Najzajebiściejszy sklep z ostrymi sosami i przyprawami. Słowem - kulinarny orgazm Chilihead'a :D
Avatar użytkownika
qielbux

MAŁOMÓWNY
 
Posty: 96
Images: 1
Dołączył(a): 4 sty 2012, o 10:41
Lokalizacja: Wwa
Papryki:

Re: Cytrynówka

Postprzez KamilBosykowo » 19 kwi 2012, o 18:34

Mój przepis jest troszke inny..

Litr spirytusu
2 szklanki cukru
litr wody
1,20 kg cytryn


Cytryny kroimy na 2 części, ważne by wcześniej je ugnieść. Tak zalane cytyny zostawiamy na 22 godz. WAŻNE by nie były w spirytusie więcej niż 24 godz, później cytrynówka robi się gorzka i nie jesteśmy w stanie tego dosłodzić.
Następnie dodajemy cukier do wody zlewamy spirytus z cytryn i je dobrze wyciskamy i tak zostawiamy na 24godz.
Później przecedzamy i gotowe do picia:D Polecam sposób bardzo prosty. Oczywiscie ważne by wczesniej bardzo dobrze wymyć cytryny.
Avatar użytkownika
KamilBosykowo

ROZKRĘCA SIĘ
 
Posty: 144
Images: 7
Dołączył(a): 23 mar 2012, o 15:35
Lokalizacja: Boszkowo
Papryki:

Re: Cytrynówka

Postprzez michalziolo111 » 11 lip 2012, o 23:24

moj przepisik jest perfekcyjny! :D
mianowicie cytrynoweczka wychodzi super w smaku a do tego ma fajny intensywny kolorek :)
oczywiscie przepis troszke pracochłonny.. lecz sie opłaca ;p rezultat wysmienity :D

9cytryn( sredniej wielkosci)
dwie szklanki cukru
dwie szklanki spirytusu
trzy szklanki wody

cytryny myjemy (najlepiej delikatnie obczyscic je szczoteczka) .
nastepnie ścinamy z nich skorke(dosłownie 1mm) samo to zółte, bez białej błony.
z reszty cytryn zrywamy cała białą błone, wycinamy sam miąższ(staramy sie wyjac wszystkie pestki),
wrzucamy wszystko do wiekszego słoika(wtedy łatwo wymieszac),
kolejnosc dowolna :D ważne zeby w słoiku znalazła sie żółta skórka, miaższ, cukier, woda, spirytus.
mieszamy wszystko dokładnie, odstawiamy na 24h(w miedzy czasnie mozna zamieszac).
nastepnie odcedzamy alkohol :) (dobrze nadaje sie do tego duza gaza badz pielucha tetrowa) wazne zeby w alkoholu nie pływały kawałki miąższu.
podawac najlepiej schłodzona :D
ps.mozna dodac troche wiecej spirytusu(pół szkalnki, max szklanke) wazne zeby zachowac proporcje wody i cukru.

WAŻNE! nie polecam robic przepisu gdy nasz grafik jest napiety :p gdyz alkohol trzeba odcedzic po 24h, inaczej jego smak moze miec goryczke.
Avatar użytkownika
michalziolo111

ŚWIEŻAK
 
Posty: 6
Dołączył(a): 22 cze 2012, o 20:20
Papryki:

Re: Cytrynówka

Postprzez karlos » 12 lip 2012, o 08:12

Tak z ciekawości, po jakim czasie polecasz konsumpcje?
kocham chili pod każdą postacią :)
Obrazek
Jeśli lubisz chili i cycki to kliknij w baner powyżej <chili>
MIEJSCE NA SPAM--->
Avatar użytkownika
karlos

VIP CHILIHEAD
 
Posty: 2098
Images: 28
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 14:39
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 1
Papryki:

Re: Cytrynówka

Postprzez michalziolo111 » 14 lip 2012, o 20:29

najlepiej od razu po odcedzeniu :P schłodzic i pic!!! wkoncu na co czekac? ;p jak juz jest to trzeba konsumowac ;p dłuzej tez moze postac ;) i tak samo dobry smak :) Ale karlos nie oszukujmy sie :) alkoholu długo w barku faceci nie trzymaja ;p zeby nie wywietrzał ;D
Avatar użytkownika
michalziolo111

ŚWIEŻAK
 
Posty: 6
Dołączył(a): 22 cze 2012, o 20:20
Papryki:

Następna strona

Powrót do Napoje i alkohole

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 8 gości

cron