Strona 5 z 6

Re: wóda na ostro :)

PostNapisane: 22 gru 2011, o 18:42
przez Robcyk
włodizw miałeś rację ta papryka z wódeczki jest syfiasta. Co miała dobrego oddała wódeczce :)

Re: wóda na ostro :)

PostNapisane: 2 sty 2012, o 11:06
przez Charoshi
Ostatnio zakupiłem tego Nemiroffa Honey Pepper (drogo kupiłem 46 zeta za 0.7, ale to drogi sklep jest) i....bleee, ale syf. Ani to paprykowe, ani miodowe, ani tym bardziej ostre. Jak dla mnie syf w smaku. Jedynie smaczył mi jak do szklany soku z czarnej porzeczki wlałem kielona tego zajzajeru. Smakowo przypomina Aquavit (Norweska wódka z kminkiem). A za 46 pln to idzie niezłego whiskacza kupić.

Re: wóda na ostro :)

PostNapisane: 2 sty 2012, o 11:31
przez wlodizw
Mnie Nemiroff bardzo podchodzi (podkreślam, że nie jestem fanem gorzały). Co do ostrości to wiadomo, że nie będzie piekła jak np. YCHTHC bo to jest wódka z papryką a nie papryki zalewane wódką. Co do ceny to fakt, zapłaciłeś kosmiczne pieniądze.
Są różne gusta, mnie ta gorzała smakuje bardzo jak na gorzałę i to tyle co mogę napisać w tym temacie na chwilę obecną.

Re: wóda na ostro :)

PostNapisane: 11 lip 2012, o 23:40
przez michalziolo111
Kwax napisał(a):
blk napisał(a):
wlodizw napisał(a):Cooo? Ile Ty tej wody wyliczyłeś? Jak Ty to obliczyłeś to ja nie wiem :o Daj około 4l wody na tą ilość sprajta i powinno być git. a tak w ogóle to zrób sobie najpierw z 0,5 l i zobacz jak Ci wyjdzie. Musisz od razu cały gar najebać?

Fakt. jebn...... mi się, miało być 2,7 + 1,35 wody...

Na 2,7l spirolu dajesz 4,05l wody tak jak włodi wcześniej napisał. Jak Ty to liczysz ? :D
Najprościej jak ze szkoły proporcjami
0,5l spirolu --- dajesz 0,75 wody
2,7l spirolu --- dajesz x wody
x=[2,7*0,75]/0,5=4,05l wody :D



proporcje dokładne na 96% spirytus do 0%wody ;p
wychodza z krzyzówki chemicznej 5/7 ;p czyli na 1l spirytusu 1,4l wody :)

powiem wam ze najlepiej smakuje troche w inny sposob wykonany taki alkohol ;p
ale trzeba miec dojscia do regionalnych dostawcow :D
mianowicie bimber 55% i papryczka zwykła chili (kupiona nawet w markecie)
na poł litra takiego alkoholu wrzucamy naciętą od czubka do koncówki papryczke.
i odstawiamy na miesiac (moze dwa).
wazne ze papryczka zmieni kolor z czerwonej na lekko pomarańczowa ;D alkohol wchłonie kapsaicyne :) i wtedy czuc ten wspanialy smaczek :)
(polecam bez miodu)

Re: wóda na ostro :)

PostNapisane: 28 sie 2012, o 11:49
przez 89Matthew89
jakiej wody do rozcieńczania używacie ? kranówy ? czy coś konkretnego

Re: wóda na ostro :)

PostNapisane: 30 sie 2012, o 00:28
przez AdamL
Do rozrabiania spirytusu powinno się stosować wodę demineralizowaną, ale w sumie niskozmineralizowana woda źródlana też od biedy może być. Liczyć się jednak trzeba ze zmętnieniami i wytrącaniem się osadu.

Re: wóda na ostro :)

PostNapisane: 30 sie 2012, o 00:35
przez 4ndrew
przegotowana i ostudzona powinna byc ok ;)

Re: wóda na ostro :)

PostNapisane: 1 wrz 2012, o 11:15
przez 89Matthew89
Już tydzień się kisi 1x bhut jolokia , narazie ćwiarteczka na spróbe
Obrazek

Re: wóda na ostro :)

PostNapisane: 1 wrz 2012, o 12:12
przez karlos
Jeden kielonek ciebie rozpie...!

Z własnego doświadczenia uważam, że do alkoholo 0,5L nie ma sensu nic więcej wkładać poza 1 sztuka habanero. Ostrzejsze papryki są dla mnie bez sensu, bo cieżko się później to pije lub po prostu wylewa :-P

Re: wóda na ostro :)

PostNapisane: 1 wrz 2012, o 12:22
przez Justysia
Będzie częstował kolegów, żeby szybko "odpadli" <chili>