Strona 3 z 6

Re: wóda na ostro :)

PostNapisane: 16 lis 2011, o 13:56
przez wlodizw
Cooo? Ile Ty tej wody wyliczyłeś? Jak Ty to obliczyłeś to ja nie wiem :o Daj około 4l wody na tą ilość sprajta i powinno być git. a tak w ogóle to zrób sobie najpierw z 0,5 l i zobacz jak Ci wyjdzie. Musisz od razu cały gar najebać?

Re: wóda na ostro :)

PostNapisane: 16 lis 2011, o 14:09
przez wolek68
Ja natomiat robie tak z 1 litra spirytusu.
Rozcieńczam spirutus do 70% wtedy lepiej się maceruje papryka i miód.Miodu daje 4 łyzki,papryka chili (według uznania).Maceruje to conajmniej tydzień co dziennie mieszając.Potem pozostawiam do sklarowania i rozcieńczam do 45%.

Re: wóda na ostro :)

PostNapisane: 16 lis 2011, o 14:14
przez blk
wlodizw napisał(a):Cooo? Ile Ty tej wody wyliczyłeś? Jak Ty to obliczyłeś to ja nie wiem :o Daj około 4l wody na tą ilość sprajta i powinno być git. a tak w ogóle to zrób sobie najpierw z 0,5 l i zobacz jak Ci wyjdzie. Musisz od razu cały gar najebać?

Fakt. jebn... mi się, miało być 2,7 + 1,35 wody...

Re: wóda na ostro :)

PostNapisane: 16 lis 2011, o 14:18
przez Kwax
blk napisał(a):
wlodizw napisał(a):Cooo? Ile Ty tej wody wyliczyłeś? Jak Ty to obliczyłeś to ja nie wiem :o Daj około 4l wody na tą ilość sprajta i powinno być git. a tak w ogóle to zrób sobie najpierw z 0,5 l i zobacz jak Ci wyjdzie. Musisz od razu cały gar najebać?

Fakt. jebn... mi się, miało być 2,7 + 1,35 wody...

Na 2,7l spirolu dajesz 4,05l wody tak jak włodi wcześniej napisał. Jak Ty to liczysz ? :D
Najprościej jak ze szkoły proporcjami
0,5l spirolu --- dajesz 0,75 wody
2,7l spirolu --- dajesz x wody
x=[2,7*0,75]/0,5=4,05l wody :D

Re: wóda na ostro :)

PostNapisane: 16 lis 2011, o 14:25
przez blk
Przecież napisałem wyżej: 2,7 + 1,35 = 4,05 L, a do tego spirytus

Re: wóda na ostro :)

PostNapisane: 16 lis 2011, o 14:36
przez Kwax
Ano tego nie napisałeś, że do tego spirol ;)

Re: wóda na ostro :)

PostNapisane: 16 lis 2011, o 14:37
przez wlodizw
Zapomniałem napisać, jak będziesz kładł paprykę do sprajta to możesz dorzucić z 2-3 ziarenka pieprzu. Ostrości nie dadzą, ale pieprz ma fantastyczny smak, dobrze komponujący się z alkoholem.

Re: wóda na ostro :)

PostNapisane: 16 lis 2011, o 15:49
przez blk
Dodam, dodam. I jeszcze jedno pytanko. Lepiej dać paprykę suszoną czy świeżą?

Re: wóda na ostro :)

PostNapisane: 16 lis 2011, o 15:51
przez wlodizw
No pewnie, że świeżą. Dlatego pisałem, żeby ja przekroić aby alkohol wyssał z niej wszystko co dobre.

Re: wóda na ostro :)

PostNapisane: 16 lis 2011, o 18:01
przez blk
Ok, powiadomię o efekcie <salut>