wóda na ostro :)

Czy trzeba coś więcej tłumaczyć ;)

Re: wóda na ostro :)

Postprzez wlodizw » 28 paź 2011, o 08:55

Oj i tu się muszę obrazić, bo jak nie pijam gorzały, to Nemiroff Honey Pepper jest genialny w każdym calu :!: :!: :!:
Gorzałka jest bardzo smaczna ale papryki, które tam pływają są nieapetyczne, bo wszystko co miały oddały do trunku.

GORZAŁĘ NA 100% POLECAM <thumright>
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
trans-8-metylo-N-wanilino-6-nonenamid rządzi


Obrazek
Avatar użytkownika
wlodizw

VIP
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 2311
Images: 114
Dołączył(a): 19 kwi 2011, o 10:10
Lokalizacja: Łódź
Pochwały: 7
Papryki: lubię jeść i lubię jak mnie po nich piecze tu i tam...

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Re: wóda na ostro :)

Postprzez wolek68 » 28 paź 2011, o 16:23

No mój produkt o mocy 70% już miesiąc sie maceruje.W środku pokrojona Chocolate Bhut Jolokia!
foto 018.jpg
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Avatar użytkownika
wolek68

VIP
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 1855
Images: 11
Dołączył(a): 6 maja 2011, o 06:48
Lokalizacja: Koszalin
Pochwały: 11
Papryki:

Re: wóda na ostro :)

Postprzez blk » 16 lis 2011, o 12:19

Mam 2,7 L spirytu 90% ;) Chcę zrobić coś na wzór Nemiroffa. Kto mi powie jakich mam użyć proporcji miodu i chili (aji benito), aby uzyskać coś takiego i ile mam dolać wody do takiego spirytusy, aby moc wódki wyszła 40%?
Jeśli chodzi o ostrośc to oczywiście możebyć bardziej ostre, chodzi mi głównie o proporcje wody. Jakoś nie potrafię tego obliczyć :lol:
Avatar użytkownika
blk

ROZKRĘCA SIĘ
 
Posty: 142
Dołączył(a): 16 maja 2011, o 16:50
Papryki:

Re: wóda na ostro :)

Postprzez wlodizw » 16 lis 2011, o 12:59

Weź 0,5l spirytusu i wrzuć do niego z 3-4 papryczki (rozkrojone na pół po długości) zakręć to szczelnie i odstaw na minimum miesiąc (wstrząsaj co jakiś czas). Jak papryka odda swój smak,wyrzuć ją bo i tak jest niedobra gdyż nie ma już mocy. Zagotuj 0,75l wody z paroma łyżkami miodu. Jak woda ostygnie połącz ją z tym spirytusem i niech poleży jeszcze z 1-2 tygodnie, żeby się dobrze przegryzło.
Powinna być dobra :D
trans-8-metylo-N-wanilino-6-nonenamid rządzi


Obrazek
Avatar użytkownika
wlodizw

VIP
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 2311
Images: 114
Dołączył(a): 19 kwi 2011, o 10:10
Lokalizacja: Łódź
Pochwały: 7
Papryki: lubię jeść i lubię jak mnie po nich piecze tu i tam...

Re: wóda na ostro :)

Postprzez karlos » 16 lis 2011, o 13:07

Miodu się nie gotuje bo traci swoje właściwości!
Rozpuść go w letniej wodzie i tyle ;)
kocham chili pod każdą postacią :)
Obrazek
Jeśli lubisz chili i cycki to kliknij w baner powyżej <chili>
MIEJSCE NA SPAM--->
Avatar użytkownika
karlos

VIP CHILIHEAD
 
Posty: 2098
Images: 28
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 14:39
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 1
Papryki:

Re: wóda na ostro :)

Postprzez blk » 16 lis 2011, o 13:31

wlodizw napisał(a):Weź 0,5l spirytusu i wrzuć do niego z 3-4 papryczki (rozkrojone na pół po długości) zakręć to szczelnie i odstaw na minimum miesiąc (wstrząsaj co jakiś czas). Jak papryka odda swój smak,wyrzuć ją bo i tak jest niedobra gdyż nie ma już mocy. Zagotuj 0,75l wody z paroma łyżkami miodu. Jak woda ostygnie połącz ją z tym spirytusem i niech poleży jeszcze z 1-2 tygodnie, żeby się dobrze przegryzło.
Powinna być dobra :D

Czyli 0,5 L 90% spirytusu i 0,75 wody daje wódkę o mocy 40%? Sorry, ale chemia ze szkoły do dziś mi się śni po nocach ;)
Avatar użytkownika
blk

ROZKRĘCA SIĘ
 
Posty: 142
Dołączył(a): 16 maja 2011, o 16:50
Papryki:

Re: wóda na ostro :)

Postprzez blk » 16 lis 2011, o 13:32

karlos napisał(a):Miodu się nie gotuje bo traci swoje właściwości!
Rozpuść go w letniej wodzie i tyle ;)

Owszem traci aromat, ale lepiej się klaruje. Tak, więc na dwoje babka wróżyła ;)
Avatar użytkownika
blk

ROZKRĘCA SIĘ
 
Posty: 142
Dołączył(a): 16 maja 2011, o 16:50
Papryki:

Re: wóda na ostro :)

Postprzez Kwax » 16 lis 2011, o 13:37

blk napisał(a):
karlos napisał(a):Miodu się nie gotuje bo traci swoje właściwości!
Rozpuść go w letniej wodzie i tyle ;)

Owszem traci aromat, ale lepiej się klaruje. Tak, więc na dwoje babka wróżyła ;)

Traci właściwości a nie smak ;) Tyle, że po co w wódzie właściwości miodu ? :D
Avatar użytkownika
Kwax

UŻYTKOWNIK
 
Posty: 179
Dołączył(a): 7 cze 2011, o 19:34
Papryki:

Re: wóda na ostro :)

Postprzez wlodizw » 16 lis 2011, o 13:41

blk napisał(a):Czyli 0,5 L 90% spirytusu i 0,75 wody daje wódkę o mocy 40%?


Z reguły z pół litra sprajta robi się litr i ćwiartkę gorzały. Wtedy jest znośna do picia a i nie za słaba. Nie mogę cię zapewnić, że będzie miała dokładnie 40%. Jesteś pewien, że Twój sprajcik ma na pewno 90%?
Co do miodu to chodzi tu o słodkość i posmak miodu jedynie (jak pisał mój przedmówca). blk, jak zagotujesz miód to wódka będzie przeźroczysta (sklarowana), jak go rozpuścisz w letniej wodzie to wyjdzie Ci mętna. Wybór należy do Ciebie.
trans-8-metylo-N-wanilino-6-nonenamid rządzi


Obrazek
Avatar użytkownika
wlodizw

VIP
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 2311
Images: 114
Dołączył(a): 19 kwi 2011, o 10:10
Lokalizacja: Łódź
Pochwały: 7
Papryki: lubię jeść i lubię jak mnie po nich piecze tu i tam...

Re: wóda na ostro :)

Postprzez blk » 16 lis 2011, o 13:49

Już wszystko wiem. Ten co będę miał dziś albo jutro ma 96 poprzedni miał 90. Czyli według moich i Włodiego obliczeń do 2,7 L powinienen dodać 2,7 L + 0,675 L wody co czyni razem 11,4 L gotowego produktu.
Avatar użytkownika
blk

ROZKRĘCA SIĘ
 
Posty: 142
Dołączył(a): 16 maja 2011, o 16:50
Papryki:

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Napoje i alkohole

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości