PIWO domowe

Czy trzeba coś więcej tłumaczyć ;)

Re: PIWO domowe

Postprzez karlos » 1 lis 2012, o 18:15

Rozwiń słowo eksperymentowanie, co masz na myśli?
kocham chili pod każdą postacią :)
Obrazek
Jeśli lubisz chili i cycki to kliknij w baner powyżej <chili>
MIEJSCE NA SPAM--->
Avatar użytkownika
karlos

VIP CHILIHEAD
 
Posty: 2098
Images: 28
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 14:39
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 1
Papryki:

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Re: PIWO domowe

Postprzez gagarin » 1 lis 2012, o 19:12

nynek napisał(a):Według mnie robienie lagerów z brewkitów to głupota i marnowanie czasu. Pomijając, że gotowce nie powalają smakiem, to lepiej już pokombinować. Wszystkie lagerowe puchy to taki sam, a czasami nawet gorszy odpowiednik tego, co jest w sklepach. Jeśli ktoś boi się zacierania to niech chociaż poeksperymentuje.


z tego co slyszalem w brewkitach przewaznie sa drozdze gornej fermentacji.. czyli zadne z tego lagery :P
karlos wydaje mi sie nynkowi chodzi o to, zeby dodac cos od siebie a nie tylko fermentować rozwodniony ekstrakt..
hiszpanianapiechote.wordress.com
Avatar użytkownika
gagarin

ROZKRĘCA SIĘ
 
Posty: 122
Images: 1
Dołączył(a): 19 lip 2011, o 09:15
Papryki:

Re: PIWO domowe

Postprzez karlos » 1 lis 2012, o 19:28

Zgadza się, ale zaczynać od samego początku z zacieraniem? Przecież to nie jest takie hop siup ;)
kocham chili pod każdą postacią :)
Obrazek
Jeśli lubisz chili i cycki to kliknij w baner powyżej <chili>
MIEJSCE NA SPAM--->
Avatar użytkownika
karlos

VIP CHILIHEAD
 
Posty: 2098
Images: 28
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 14:39
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 1
Papryki:

Re: PIWO domowe

Postprzez AdamL » 1 lis 2012, o 19:50

A dlaczego by nie?
Ja na przykład nigdy z puchami nie mialem do czynienia.
Zaczynałem od warki z kilkunastu kg słodu na nieco inne niż browarnicze cele ;)
potem był:
piwocydr 14,5 Blg (60 % soku jabłkowego i 40% brzeczki piwnej)
porter bałtyczki 22 Blg
"Koźlak" 17 Blg
ostatnio znów piwocydr
w planach znów porter i koźlak, które z powodzeniem stosuję do wyrobu porterówki.
Wystarczy chcieć. Nie mam nawet odpowiedniego gara i babram się w kiku mniejszych. Na szczęście posiadam odpowiedni termometr :)
Avatar użytkownika
AdamL

MAŁOMÓWNY
 
Posty: 84
Images: 153
Dołączył(a): 27 mar 2012, o 23:57
Lokalizacja: Legnica
Papryki:

Re: PIWO domowe

Postprzez nynek » 1 lis 2012, o 21:31

@gagarin już rozwinął moją myśl :) No, ale skoro już zabierać się za robienie piwa z puchy to można połasić się na jakiegoś witbiera, stouta, triple lub coś równie ciekawego. Im wcześniej zabierzesz się za zacieranie, tym prędzej spostrzeżesz się, że to naprawdę łatwe. Jeśli umiesz zrobić pomidorową zgodnie z czyimś przepisem to nie będziesz miał problemu z gotowaniem brzeczki :)
Chcesz dowiedzieć się czegoś ciekawego o piwie?
Chcesz poczytać recenzje ciekawych i niespotykanych piw? Tak?!
Więc nie zwlekaj!!! Zapraszam na - SMAK PIWA
Avatar użytkownika
nynek

MAŁOMÓWNY
 
Posty: 71
Dołączył(a): 12 sie 2012, o 22:27
Papryki:

Re: PIWO domowe

Postprzez binladen » 1 lis 2012, o 23:09

nynek, nie porownoj nawet najgorszej puchy w piwem ze sklepu. piwo zacierane na pewno jest lepsze od puchy jednak biorac pod uwage pracochlonnosc i efekt koncowy w porownaniu do tego co mozna w sklepie dostac i tak warto. w sumie i tak jest to oszukiwanie bo co to za lager na drozdzach uniwersalnych
Avatar użytkownika
binladen

ROZKRĘCA SIĘ
 
Posty: 121
Images: 459
Dołączył(a): 20 wrz 2011, o 17:54
Lokalizacja: podkarpacie
Pochwały: 1
Papryki:

Re: PIWO domowe

Postprzez mark33 » 25 lis 2012, o 15:57

Warzę piwo od 2005 roku, degustuję wiele piw domowych (wymiana miedzy piwowarami) nie tylko swoich i muszę powiedzieć, że jest kilku piwowarów w kraju którzy potrafią zrobić znakomite piwo z brwekitu. Warto również dodać, że lepiej wychodzą piwa ciemne z racji technologii produkcji brewkitów (wyparki próżniowe). Osobiście pierwszy raz robiłem z puchy (brewkit potocznie) przy 39 warce na pokazie warzenia z racji prostoty procesu.
Avatar użytkownika
mark33

MAŁOMÓWNY
 
Posty: 51
Images: 0
Dołączył(a): 2 lis 2012, o 16:28
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Papryki:

Re: PIWO domowe

Postprzez karlos » 18 lut 2013, o 13:22

Handel alkoholem bez zezwolenia? Na to są paragrafy :P
kocham chili pod każdą postacią :)
Obrazek
Jeśli lubisz chili i cycki to kliknij w baner powyżej <chili>
MIEJSCE NA SPAM--->
Avatar użytkownika
karlos

VIP CHILIHEAD
 
Posty: 2098
Images: 28
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 14:39
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 1
Papryki:

Re: PIWO domowe

Postprzez gagarin » 18 lut 2013, o 17:11

zawsze mozna sprzedac butelke.. a zawartosc dorzucic gratis 8-)
hiszpanianapiechote.wordress.com
Avatar użytkownika
gagarin

ROZKRĘCA SIĘ
 
Posty: 122
Images: 1
Dołączył(a): 19 lip 2011, o 09:15
Papryki:

Re: PIWO domowe

Postprzez gagarin » 22 lut 2013, o 09:05

jakis czas zastanawiam sie nad uwarzeniem jakiegos piwa z chili.. najprawdopodobniej jakies ciemne ale.. wydaje mi sie, ze nuty palone dobrze by sie komponowaly z ostroscia.. a moze lepsze bylyby wedzone.. w ramach eksperymentu byloby to max 10l..
zastanawiam sie dlatego, bo wydaje mi sie, ze wole popijac normalnym piwem ostra potrawe niz na odwrot..
co sadzicie o tym pomysle? czy lepiej byłoby dorzucic mniej chili o wiekszej mocy, zeby bylo czuc tylko ostrosc, czy moze wiecej mniej ostrych a bardziej aromatycznych np. chipotle..?
licze na wasze uwagi.. jak juz sie na ten krok zdecyduje i cos pijalnego z tego wyjdzie, nie widze przeszkod, aby sie tym tworem podzielic i wyslac chetnym po flaszce ;)
hiszpanianapiechote.wordress.com
Avatar użytkownika
gagarin

ROZKRĘCA SIĘ
 
Posty: 122
Images: 1
Dołączył(a): 19 lip 2011, o 09:15
Papryki:

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Napoje i alkohole

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości