Strona 5 z 6

Re: Winko z ryżu

PostNapisane: 22 lis 2011, o 14:09
przez Shadow34
Ja robiłem na drożdżach tokay firmy zamojscy, właśnie wczoraj zabutelkowałem drugą serię wzmocnioną cukrem :D Będzie się działo... tylko jeszcze musi postać z 2 tygodnie.

Re: Winko z ryżu

PostNapisane: 10 paź 2013, o 17:05
przez Psyhe
Właśnie robię wino z tego przepisu i mam takie pytanie jak bardzo można zalać balon żeby było OK ?

Re: Winko z ryżu

PostNapisane: 10 paź 2013, o 17:05
przez wlodizw
3/4 - 4/5

Re: Winko z ryżu

PostNapisane: 10 paź 2013, o 17:28
przez Psyhe
Tyle zalane :)

Re: Winko z ryżu

PostNapisane: 10 paź 2013, o 19:56
przez wolek68
No też zapewne w tym roku zrobie ryżówke aby potem przepedzić :D

Re: Winko z ryżu

PostNapisane: 30 sie 2015, o 18:51
przez zakooo
Podepnę się pod ten temat :)

Wino ryżowe 40 - 50L

Obowiązkowo potrzebny winomierz/cukromierz nie chce robić reklamy ale polecam marke Biowin (Bedzie on niezbędny w oszacowaniu mocy wina i dodawaniu kolejnych dawek cukru) ok 10zł castorama, tesco, carrefour itd itp
(cukier dodawac zgodnie z instrukcja zamieszczona do winomierza)
Składniki:


- 4-5 kg ryżu

- cukier wg uznania (im więcej tym więcej%)

- 6 cytryn

- 2 kg rodzynek

- 8g pożywki

- drożdże bayanus-g995 10 gram bądź inne ;)

ryż dokladnie !! umyć wsypać do baniaka
1 kg rodzynek przelać wrzątkiem i dodać do baniaka
wodę na 3/4 baniaka przegotować i dodać cukier (ilośc cukru zmierzyć cukromierzem ok 20-22 Blg) ostudzić wlać do baniaka
dodać sok z cytryn, wymieszac dodać porzywkę + drożdże


Przyprawy:


- 20 goździków

- 20 ziaren ziela angielskiego

- 35 ziaren pieprzu czarnego

- 7 torebek cukru waniliowego

- 3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

- 3 łyżeczki mielonego imbiru

- 3 łyżeczki tymianku

- 2 łyżeczki bazylii

- 2 łyżeczki mielonego cynamonu

- 4 płaskich łyżeczek kurkumy



utrzymywać temp w okolicy 20 stopni celcjusza lub więcej
po 2 tygodniach dodać 1 kg cukru (przed i po podaniu cukru zmierzyć zawartość cukru w winie aby móc potem obliczyć faktyczna moc wina)
po kolejnych 3 tygodniach zlac wino, wyżućić ryż i rodzynki, wlać wino spowrotem do baniaka i dodać 1 kg świeżych rodzynek przelanych wrzątkiem. zmierzyć cukier baniak uzupełnić przegotowana wodą z cukrem prawie do pełna (ilość cukru wg uznania % :) ) i ponownie zmierzyc cukier
odstawic do końca fermentacji, wyżucić rodzynki odstawic na 1 - 2 miesiecy (klarowanie)
potem wino zlać do butelek i cieszyć sie pięknym ziołowym smakiem :)
odradzam robienia wina mocniejszego niż 15% alk zabija cały smak
(klasyczne drożdże winne fermentują do ok 14% przy nastawie mocniejszym proponuje Bayanus G-995 potrafią one dobić nawet do 20% i fermentują już przy temp 9 stopni :D )

Re: Winko z ryżu

PostNapisane: 30 sie 2015, o 19:06
przez Somnus
Edit:
Już nic :) przeczytałem jeszcze raz :P

Re: Winko z ryżu

PostNapisane: 31 sie 2015, o 06:14
przez wolek68
Jeżeli rodzynki przelejesz wrzątkiem to zlikwidujesz naturalne drodze które są na wsuszonych winogronach.A własnie po to je się daje.

Re: Winko z ryżu

PostNapisane: 31 sie 2015, o 16:35
przez zakooo
Zgadza się ja używam drożdży kupnych więc sparzam rodzynki w celu wyeliminowania niepożądanych szczepów.
(po odcedzeniu ryżu z wina i dodaniu cukru daje rodzynki w celu podtrzymania fermentacji (żeby drożdże miały na czym żerować ))

Re: Winko z ryżu

PostNapisane: 31 sie 2015, o 17:24
przez AdamL
Współczesne rodzynki są tak mocno potraktowane konserwantami, że nie ma co liczyć, że sa na nich jakieś dzikie drożdże, a jeśli już to o niekoniecznie nam odpowiadającym parametrach. Traktuje się je gorącą wodą głownie po to aby usunąć z nich choć część oleju, którym są nasączane, a który to olej jest nośnikiem wspomnianych konserwantów
PS. Widzę, że przepis na ryżowe wg Skrzycha wiecznie żywy :)