beerciik napisał(a):będzie trzeba spróbować, tylko kurde mam butle 40L wino robiłem raz jak miałem 14 lat i niewiele z tego wyniosłem wiedzy dlatego głupie pytanie - można by zrobić w takiej butli ale np tylko 20L ? =D
wlodizw napisał(a):W każdym razie dopóki winko "pracuje" to drożdże przerabiają cukier na alkohol więc nie ma co klarować wina, bo klarovin zabija drożdże i jeśli zostanie jeszcze nie przerobiony cukier to wino będzie słodkie. Natomiast zbyt mała ilość cukru sprawi, że drożdże nie zginą wszystkie przy przerabianiu cukru i wino będzie jeb... drożdżami.
wlodizw napisał(a):Chodzi mi o CO2. tylko CO2!
Polishteam napisał(a):No widzę blk, że u Ciebie pełen profesjonalizm w produkcji win. To ile rocznie produkujesz tego szlachetnego trunku ??
sic napisał(a):a ja mam pytanie z innej beczki, bo zaciekawił mnie ten pomysł na winko ryżowe, niestety mam tylko jakiś 5L balonik po dziadku winiarz ze mnie żaden wiec czy można upedzić wino w tak małym baloniku? czy to w ogole gra nie warta świeczki?
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości