Wkleję coś co napier... do paru lat i genialne jest na balon 25l bo taki mam.
2,5kg ryżu
6kg cukru
rodzynki dla koloru wina (bo bez rodzynek wygląda jak wywar ze ściery od podłogi)
drożdże winiarskie PDM
Pożywka dla drożdży
woda
Polecam robić wino ryżowe bo do wielu potraw się nadaje.
Gotuję w wodzie cukier bo rozpuścić się musi, gdyż drożdże muszą mieć czym pracować. Ryż wpierdalam do balona bez mycia, bo nie ma sensu myć. Z drożdży PDM nie ma sensu robić matki drożdżowej tylko normalnie wlać do balona. Pożywka jest też normalnie dodawana. Woda jak to woda nalana do około 20-22 litrów bo balon nie może być do pełna napełniony. Rodzynki dla koloru winka, paczkę 250g daję.
Na koniec rurka fermentacyjna, najlepiej z winkiem z poprzedniego sezonu i około 3 tygodni pracy drożdży nad cukrem.
Gdy winko przestanie pracować, przelewam do innego balonu dodaję klarovin i po 2 tygodniach klarowania mam winko o pięknej herbacianej barwie i z ryżu
Wszystkie winiarskie rzeczy polecam kupować na http://www.biowin.pl naprawdę dobrze zaopatrzony sklep, gdzie można dostać wszystko.